2024. április 28. - Valéria

Szívműtét előtti gyógyszer

A vérkoleszterint csökkentő sztatintabletta a szívműtét előtt jelentősen csökkenti az operáció utáni szövődmények kockázatát. Az eddigi vizsgálatok összesített elemzésének adatait az Európai Szívgyógyász Társaság tudományos folyóirata közölte.
2008. június 13. péntek 09:06 - Hírextra
A koleszterincsökkentő gyógyszerek a legtöbb ember által szedett tabletták közé tartoznak világszerte.

A sztatin gyógyszercsoportja nemcsak az érelmeszesedésben szerepet játszó "rossz" koleszterin, az LDL-koleszterin szintjét csökkenti a véráramban, hanem az évek óta folyamatban lévő vizsgálatok tanúsága szerint más módon is szívvédő hatású.

Egy kölni munkacsoport Oliver Liakopoulos vezetésével áttekintette mindazokat a tudományos munkákat, amelyek a világ szakirodalmában ezzel a kérdéssel foglalkoztak. A kutatók 19 dolgozatot találtak és így 31.725, olyan beteg adatait gyűjtötték össze, akiken valamilyen okból szívműtétet végeztek.

A kórtörténetekből kiderült, hogy a betegeknek 54 százaléka már az operáció előtt is szedett koleszterincsökkentőt, 86 százalékuk valamilyen sztatinkészítményt. 90 százalékuk koszorúérszűkület miatt került a műtőasztalra. Tekintve, hogy a teljes betegcsoport 46 százaléka nem kapott ilyen gyógyszert, kontrollcsoportként szolgáltak a tanulmányban.

A kutatók megállapítása szerint a szívműtét utáni halálozást a sztatin adagolása csaknem felére csökkentette, valamint megritkította a szívritmuszavar és a szélütés fellépését is. Érdekes módon azonban az esetleges infarktus megjelenését ez a gyógyszeres előkezelés nem befolyásolta.

Több tanulmány azt mutatta, hogy sztatintabletták folyamatos alkalmazása mellett az általános, nem szívbetegség miatt történő műtéti beavatkozások után is ritkábban fordulnak elő szövődmények. Ennek az lehet a magyarázata, hogy ezek a készítmények igen sokrétű szívvédő hatást fejtenek ki.

Liakopulos hangsúlyozta, hogy a sztatinkezelés javítja a verőerek belső rétegének működését. Az itt lévő sejtek termelik a legerősebb értágító anyagot, a nitrogén-monoxidot, amely alapvetően fontos a megfelelő véráramlás biztosításához. Azt is tudjuk, hogy ha már zsíros lerakódások (plakkok) keletkeztek a koszorúerek belső felszínén, akkor infarktus következik be, ha a plakkok hirtelen kiszakadnak, az pedig érelzáródást okoz. A korszerű sztatinok a plakkokat is védik, mivel gátolják a felső borítás átszakadását és ezzel megelőzik az infarktust.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását