2024. április 27. - Zita

Micsoda zene!

Georg Friedrich Händel csaknem félszáz operát alkotott, közülük vasárnap este az Orlando egyetemi növendékek előadásában szólal meg a Zeneakadémia nagytermében.
2009. október 2. péntek 08:25 - HírExtra
A zenekar tagjai is növendékek, a Liszt akadémia zenekara Szigetvári Dávid vezényletével játszik. A barokk zenemű további szerepeiben Wágner Adrienn, Vörös Szilvia, Baráth Emőke és Gradsach Zoltán mutatkozik be - közölte az MTI-vel az egyetem sajtóirodája.

Georg Friedrich Händel 1712-ben költözött Hannoverből Londonba, ahol alkotó és szervező és pedagógiai munkássága kiteljesedett, és itt halt meg 250 évvel ezelőtt, 1759-ben.

Az Orlando Händel 1729-től 1733-ig tartó második londoni operaigazgatásának utolsó darabja volt (az első periódus 1720-tól 1728-ig tartott). A zeneszerző ismételt csődbemenetelében - a kutatások szerint - a mű iránti csekély érdeklődés is szerepet játszott.

Ám a XX. században szerte Európában újra felfedezték a szerelmi konfliktusokat és háborús viszályokat drámaian ábrázoló művet: 2001-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében az akkor 10 éves Budapesti Kamaraopera mutatta be a művet. Az Orlando egyik érdekessége, hogy ebben az operában hallható a zeneirodalom egyik leghíresebb őrülési jelenete.

Mivel ma a barokk opera ritka szereplője a hazai operaszínpadoknak, az előadói gyakorlat sem kielégítő, a tanszak vezetője, Marton Éva okkal adta föl a "leckét" a növendékeinek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását