2024. április 25. - Márk

PET- palackot zsugorító szerkezet

Háztartási PET-palackzsugorító berendezést mutatott be Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetgazdasági szakállamtitkára csütörtökön Budapesten, a magyar szabadalomként bejegyzett terméket a KVM is támogatta.
2008. június 13. péntek 07:25 - Hírextra
A berendezés a palackokat eredeti méretük tizenketted részére képes zsugorítani.
A zsugorítóval és a hozzá kapcsolódó begyűjtési és újrahasznosítási rendszerrel eredményesen csökkenthető a Magyarországon évente 1,2 milliárd darab, 50 ezer tonnányi PET-palack által okozott környezetszennyezés - mutat rá a KVM közleménye.

A kiürült palackok valódi értéket képviselnek, hiszen számos hasznos termék készülhet belőlük, illetve akár az újrapalackgyártás alapanyagául is szolgálhatnak.

A begyűjtési rendszer, amely a Magyar Posta üresjáratait használja ki, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését is szolgálja.

A háztartásokban alkalmazható zsugorító készülék 7-9 ezer forintba kerül, ami 4-5 éves megtérülést tesz lehetővé, hiszen a visszaküldött palackokért darabdíjat fizet a forgalmazó cég.
Dióssy László elmondta: a PET-palackok száma az elmúlt években drasztikusan megnőtt, ezért is bír nagy jelentőséggel a most bemutatott rendszer. A tanulmányok alátámasztották, hogy a zsugorításos eljárás - annak ellenére, hogy elektromos áramot használ - a szelektív hulladékszigeteknél hatékonyabb begyűjtési rendszernek köszönhetően mintegy 50 százalékos szén-dioxid- kibocsátás megtakarítást eredményez a hagyományos préselős eljárásokhoz viszonyítva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását