2024. április 29. - Péter

Hős hegymászó halt mártírhalált

Teste melegével mentette meg felesége és barátja életét a Washington állambeli Rainer-hegyen hirtelen támadt júniusi hóviharban egy hegymászó, miközben ő halálra fagyott.
2008. június 13. péntek 11:36 - Hírextra
A román származású, Seattle-ben élő társaság, Eduard Burceag, felesége Mariana, és barátjuk Daniel Vlad gyakorlott mászók voltak. A két férfi korábban már feljutott a 4392 méter magas csúcsra, és a trió a hét elején ismét a csúcs meghódítására készült, amikor lecsapott rájuk a több mint száz kilométeres szélviharral és sűrű hóeséssel tomboló vihar.

Ilyen ítéletidőt még életében nem látott, mesélte el később Kevin Hammonds, a Nemzeti Park ügyeletes parkőre, aki kedden kora hajnalban a riasztást kapta az eltűnt mászókról.
Mikor a barátok rájöttek, hogy nem találnak vissza a 3000 méteren fekvő alaptáborba, gödröt ástak a kezükkel a hóban, hogy valami menedéket találjanak. Burceag feküdt a mélyedés aljára, felesége és barátja pedig rákucorodtak. Később hiába könyörögtek neki, hogy cseréljenek helyet, a 31 éves férfi azt mondta, nincs rá szükség, mert jól van.

Ahogy kivilágosodott, a parkőr megszervezte a kutatást, és a térdig érő hóban hamarosan rábukkantak előbb a feltehetően segítségért indult Vladra, majd az útmutatása nyomán a gödörben fekvő házaspárra.

A feleség eszméletén volt, de súlyos állapotban találtak rá, a férj öntudatlanul feküdt és nem érezték a pulzusát. A két mentő úgy döntött, hogy a nő azonnali ellátásra szorul, ezért előbb alaposan bebugyolálták néhány hálózsákba, aztán Vlad után lecipelték a Camp Muir alaptáborba. A művelet nem ment simán, további segítséget kellett bevárniuk, és végül csak hatan tudták eljuttatni a táborba. Aztán a férjet is a menedékre szállították, ahol sikertelenül próbálták újraéleszteni.

A mentők szerint mind a hárman a követelményeknek megfelelően, meleg hegymászó ruházatot és alkalmas csizmát viseltek, sapkájuk és kesztyűjük is volt.
A szeszélyes időjárás miatt a túlélőket csak szerdán reggel tudták helikopterrel egy seattle-i kórházba szállítani, ahol fagyási sérülésekkel kezelték őket. Eduard Burceag holttestét szerda délután szánon juttatták le a hegyről.

"Biztos vagyok benne, hogy kész volt az életét áldozni. Tudta, hogy a gyerekeinek nagy szükségük van az anyjukra, és ők voltak a legfontosabbak neki" - mondta az önfeláldozó hős bátyja, akit Romániában hívott fel az egyik seattle-i napilap riportere.

Eduard Burceag nyolc éve települt át hazájából az Egyesült Államokba, ahol egy seattle-i informatikai cégnél kapott munkát.

A hét elején a szélsőséges időjárás Amerika-szerte követelt halálos áldozatokat. A hőség miatt 17 halálesetet jelentettek a keleti partvidékről, az ország középső részén fekvő Iowa államban pedig egy cserkésztábort söpört el a tornádó legkevesebb négy ember halálát okozva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását