2024. április 27. - Zita

Bartók est

A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál minden évben tart egy Bartók-estet, amelyen Bartók Béla színpadi művei közül kettőt mutat be; idén A kékszakállú herceg vára című operát és A csodálatos mandarin című balettet láthatja a közönség - mondta az MTI-nek a
2008. június 13. péntek 16:03 - Hírextra
Barázda Eszter közölte: a hagyományos Bartók-est programjában szerepel egy táncmű, Bartók: A csodálatos mandarin című kompozíciója, amellyel a neves koreográfusról, a 100 éve született Harangozó Gyuláról emlékezik meg a fesztivál. Az est másik produkciója Bartók egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára, amelyet idén Michael Schulz rendez meg.

Az opera történetét felidézve elmondta: a darabban a Kékszakállú magával viszi új asszonyát a várába. A sötét várról Judit baljós történeteket hallott, de bizalommal követte ide férjét. A várba érkezve hét lezárt ajtót lát. Kékszakállú hiába figyelmezteti, Judit tudni akarja, mit rejtenek.

Sorba kinyitja az ajtókat a tiltás ellenére, mindegyik mögött főszerepet kap a vér, ám ekkor sem torpan meg az asszony. Végül kinyitja a hetedik, a legféltettebb ajtót, amely mögött három nőalak bukkan fel, Kékszakállú korábbi asszonyai. Most már Judit számára sincs visszaút: ő maga is belép a hetedik terembe, ő is a Kékszakállú múltjának részévé válik - tette hozzá a szóvivő.

A csodálatos mandarin című balett kapcsán arról számolt be, hogy a Magyar Állami Operaház Balettegyüttese előadásában láthatja a közönség, és a neves koreográfus, idősebb Harangozó Gyula fia az eredeti koreográfia szerint állította színpadra a művet.

Közreműködik: a Miskolci Szimfonikus Zenekar, vezényel Oberfrank Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását