2024. április 29. - Péter

Útkeresések, átmeneti alkotások

Várady Róbert festőművész alkotói korszakai és fő művei mellett útkereséseit, átmeneti alkotásait is magában foglalja az a monográfia, amelyet Bordács Andrea esztéta készített a Munkácsy-díjas művészről. A főleg a nagyközönség számára íródott, szakmai zsa
2008. március 7. péntek 10:56 - Hírextra

Az intellektuális festészetéről ismert alkotó munkásságát kronologikus sorrendben ismerteti a kötet: a nyolcvanas évek eleji hideg-realista, magukba fordult, nem kommunikáló szereplőket ábrázoló festmények után az extenzívebb ecsetkezelés és világszemlélet jellemezte Várady Róbertet. Ezt követően a művész installációkat kezdett készíteni, és mire ez művészi kifejezési forma Magyarországon elterjedtté vált, Várady már ezen a korszakán is túl volt, és a futurizmus, a kibervilág és a génkutatás, génsebészet felé fordult alkotói figyelme.

A kötet szerzője kiemelte, hogy a monográfiában igyekezett nem csak a korszakokat, hanem az azok közötti átmeneteket, a művészi útkereséseket, kísérletezgetéseket is bemutatni, és hangsúlyt helyezett a visszatérő motívumok, mozdulatok bemutatására is.

A jelenleg is a futurisztika és a kibervilág témakörében alkotó művész képein a genetikai motívumok, hálózatok és molekulák esztétizálva jelennek meg, egyes alkotásokon pedig a magas kultúra jelenlegi és múltbéli ikonjai - például Madonna és Heidegger vagy Andy Warhol és Van Gogh - találkoznak.

A Dorottya könyvek ötödik darabjaként megjelent kötet egyebek mellett arra keresi a választ, hogy "a hálózatok, konstrukciók virtuális világában, kibernetikus terében hogyan tartható meg a köznapisággal és partikularitással konfrontálódó, individuális művészi én".

Várady Róbert festészete, különös tekintettel a legújabb műveire, azt a kettősséget viseli magán, hogy művészetének fő inspirálója Hölderlin, Georg Trakl, Novalis, Pilinszky költészete, a matematika, és az e kettőt egyesítő filozófia - olvasható a Műcsarnok és a Dorottya Galéria gondozásában megjelent kötet ismertetőjében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását