2024. április 25. - Márk

Védenének a HospInvesttől

Az egri "kórházvédők" szerint, amennyiben a HospInvest július 1-jéig nem képes átvenni az intézmény működtetését, úgy távoznia kell - ezt Pócs Alfréd, a "kórházvédő bizottság" tagja jelentette ki a testület által Egerben megtartott nagygyűlésen.
2008. június 12. csütörtök 21:40 - Hírextra
A tanácskozást kisebb incidens előzte meg. Ugyanis a "kórházvédők" eredetileg az intézmény ebédlőjében szerették volna megtartani a gyűlést, ám ezt az intézmény vezetése megtiltotta számukra.

Pócs Alfréd szerint azért kell távoznia a HospInvestnek, mert az 1060 aktív dolgozó közül több mint 900 nem hajlandó szerződést kötni a céggel.

Mánya Kristóf, a Magyar Orvosi Kamara titkára ehhez hozzátette: kellő számú dolgozó hiányában a HospInvest nem kérhet működési engedélyt a népegészségügyi szolgálattól. Működési engedély híján pedig nem köt a céggel finanszírozási szerződést az OEP, így önkormányzati tulajdonban marad a kórház.

Szabó Pál, a "kórházvédők" vezetője, az eredetileg a "Kibújt a szög a zsákból, ki áll a HospInvest mögött" címmel meghirdetett gyűlésen úgy vélekedett, hogy egy osztrák cég áll a történtek hátterében, amellyel egy új egri kórház megépítéséről állapodott meg a HospInvest.

Az értékes belvárosi ingatlanokat pedig szállodaként működtetné az egyébként üdültetéssel foglalkozó osztrák cég - vélekedett Szabó Pál.

Eközben a HospIvest Zrt. közleményben tudatta: a hazai egészségkultúra fejlesztéséről szóló szakmai konzultációt kezdeményez a Heves Megyei Közgyűlés frakcióinál.

Ugyanis a HospInvest meggyőződése, hogy miként a gyógyító munkában sincs helye az indulatoknak, úgy az egészségügy gondjainak orvoslásáról is csak józanul, szakmai keretek között szabad párbeszédet folytatni - áll a Deák Gábor alelnök által jegyzett közleményben.

Azt is tudatják, hogy a HospInvest a közelmúlt személyes találkozói alapján elkészítette az egri kórház munkatársainak felajánlott új munkaszerződések tervezetét is. A nyilvános szerződésminta szövegesen tartalmazza azokat a garanciákat, amelyeket a szakmai szolgáltató az egri munkatársak továbbfoglalkoztatása kapcsán a megyei önkormányzattal kötött szerződésben vállalt. Ezeket a kórház belső, intranetes rendszerén és belső levelezésén keresztül csütörtökön minden egri dolgozónak eljuttatta.

A szerződésminta a nyilvánosság számára is elérhető és a HospInvest honlapjáról is letölthető.

Mindez azt jelenti, hogy minden dolgozó munkaszerződése mellé mellékelik a Heves Megyei Önkormányzat és HospInvest Zrt. között létrejött szerződés V. fejezetét, amely a munkavállaló szerzett jogait részletesen tartalmazza. Ilyenek többek között a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti bértábla, a 13. havi fizetés, a pótszabadság, a jubileumi jutalom és az útiköltség térítés - tartalmazza a közlemény.

A Heves Megyei Önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a Debreceni Egyetem is indult, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását