2024. május 2. - Zsigmond

Háborút előzhetnek meg a vegetáriánusok

A brit Királyi Külügyi Intézet átfogó elemzése szerint az elmúlt három évben globálisan 83 százalékkal emelkedtek meg az élelmiszerárak. Leginkább búzából és rizsből alacsonyak a világ tartalékai, és jóformán az összes élelmiszer-, illetve takarmányipari
2008. június 12. csütörtök 16:39 - Hírextra
A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a fokozódó élelmiszerhiány miatt csaknem harminc országban voltak már zavargások. A FAO (az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) szerint harminchét országot fenyeget súlyos élelmiszerválság. "Az emberek nem fogják tétlenül várni, amíg éhen halnak" - figyelmeztetett Jacques Diouf, a FAO vezetője. Dominique Strauss-Kahn, a Valutaalap vezetője pedig a globális éhínség biztonságpolitikai vonatkozásaira hívta fel a figyelmet: "múltbeli tapasztalatok alapján is tudjuk, az ilyen problémák gyakran háborúval végződnek."

Az élelmiszerhiányt több tényező idézi elő. Az energia és az üzemanyag árának emelkedése költségesebbé teszi a mezőgazdasági termények előállítását, ezzel egyidejűleg a bioüzemanyagok iránti kereslet növekedése miatt csökken az élelmiszertermelésre használt földterületek aránya. A kedvezőtlen időjárás és a klímaváltozás is hozzájárul a probléma fokozódásához. A feltörekvő gazdaságok - Kína, India, a távol-keleti térség országai és Brazília - élelmiszerszükséglete egyre nő, miközben szűkösek a meglévő világpiaci készletek.

Hogyan kerülhető el a globális katasztrófa?

A Védikus Tudományok Kutatóközpontjának álláspontja szerint, mely az ősi indiai írások alapelveit jelenti, az emberiségnek növényi alapanyagokon és tejtermékeken kellene élnie. A FAO és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) számításai szerint egy hektár föld terményeivel 22 embert lehet ellátni, ha krumplit termelnek rajta, 19 embert, ha rizst, és csak 1–2 embert, hogyha ott állatokat tenyésztenek. Ennek ellenére ma a Föld megművelt területeinek 2/3-át állattartásra használják. Ha tehát e területeken közvetlenül emberi fogyasztásra termesztenének növényeket, akkor az ínség megszűnne, és bőségesen állna rendelkezésünkre élelem.

Somogyvámos határában működik az önfenntartásra berendezkedett, Krisna-völgy nevet viselő ökofalu, amely példát mutat arra, hogy a környezettudatosság elvének mindennapi gyakorlata alternatívát ad a társadalmi, gazdasági és környezeti problémák megoldására. A százötven fős közösség "Öko-völgy" programja - amelyben oktatási intézmények és zöld szervezetek is közreműködnek - az ökológiai gazdálkodást, a környezetvédelmet és a vízkészlet védelmét tűzte ki elsődleges céljául. A projekt a faluközösség példáján keresztül mutat alternatívát az égető társadalmi, környezeti, gazdasági problémák kezelésére.

A Védikus Tudományok Kutatóközpontja a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének intézete, amely azt vizsgálja, miként járulhat hozzá a több ezer éves indiai írások bölcsessége
a modern kor tudományos és társadalmi problémáinak megoldásához.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását