2024. április 25. - Márk

Európai összefogás a filmiparért

"A Media Mundus programmal akár globális együttműködés is létrejöhet a filmszakmán belül" - jelentette ki Hegyi Gyula, az Európai Parlament Kulturális bizottságának tagja a filmipar támogatására vonatkozó európai tervek kapcsán.
2008. június 12. csütörtök 15:54 - Hírextra
Az európai filmek világszerte történő terjesztésének elősegítését és a nem uniós partnerországok filmalkotásainak népszerűsítését az Európai Bizottság még tavaly decemberben irányozta elő a hasonló elven működő Erasmus Mundus diákcsere program mintájára.

A kialakulóban levő Media Mundus az európai filmek népszerűsítésére és terjesztésére létrehozott MEDIA programot fogja kiegészíteni. A program előkészítéseként Media International néven már az idén két millió euró áll rendelkezésre, melynek pályázati határideje a napokban jár le.

A magyar szocialista képviselő tudja, hogy az összeg igen szerény, de arra hívja fel a figyelmet, hogy ha az EU-ban egyszer egy célra elfogadnak egy támogatási keretet, akkor idővel több pénzt is lehet folyósítani rá. Jó lenne, ha a magyar filmszakma minél hatékonyabban kihasználná a támogatási lehetőséget.

Az audiovizuális szakemberek tapasztalatcseréjére, a filmek forgalmazására irányuló közös reklámkampányok és kölcsönös vetítésükre szánt idei támogatások tapasztalatai, valamint a folyamatban levő nyilvános konzultáció eredményei alapján az Európai Bizottság még az év vége előtt dönt a Media Mundus véglegesítéséről.

Hegyi Gyula fontosnak tartja, hogy a külföldi filmek népszerűsítése a program véglegesítése esetén is csak akkor legyen támogatható, ha az adott külföldi ország uniós mozipiaci részesedése nem haladja meg a tíz százalékot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását