2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tatárjárás vidéken és határon túl

Vándorútra indul a Gyermekemet az országért - A tatárjárás (1241-1242) című kiállítás; a Magyar Nemzeti Múzeumban szeptember végéig látogatható tárlatot csaknem két év alatt öt magyarországi és két határon túli múzeumban láthatják majd az érdeklődők - jel
2007. szeptember 24. hétfő 17:50 - Hírextra

A Dzsingisz kán-kiállítás kiegészítéseként összeállított tárlat, amely szeptember 30-án zár a Magyar Nemzeti Múzeumban, október 12-től a szlovákiai Komárnóban várja majd a közönséget.

A Gyermekemet az országért - A tatárjárás (1241-1242) című kiállítás ezt követően Zalaegerszegen, Kaposváron, Békéscsabán, Debrecenben, a romániai Csíkszeredán és Miskolcon lesz látható.

Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese felidézte, hogy a most vándorútra induló kiállítás gondolata akkor fogalmazódott meg, amikor a Dzsingisz kán és öröksége című tárlat szervezésébe kezdtek. Úgy vélték: csak akkor lehet a téma magyar vonatkozásait feltárni, ha a tatárjárásról szóló szatellit-kiállítás is csatlakozik hozzá.

Mint kiemelte, a szeptember elején bezárt Dzsingisz-kán kiállítást és a tatárjárásról szóló, szeptember végéig látható tárlatot eddig több mint 110 ezren tekintették meg.

Ritoók Ágnes, a kiállítás kurátora a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tárlat anyagát 16 múzeum gyűjteményéből válogatták össze.

A tatárjárás egyetlen évig tartott, mégis mélyen bevésődött a magyar történeti emlékezetbe, hiszen az ország fennmaradása is kétségesnek látszott. A legóvatosabb becslések szerint is a lakosság 15-20 százaléka, mintegy 300-400 ezer ember esett áldozatul. A háborús veszteségeken túl az elfertőződött kutak és a bomló tetemek miatt országszerte járványok tizedelték a lakosságot - hangsúlyozta a kurátor.

"A tatárjárás eseményeiből a krónikák, oklevelek nagyon sok adatot megőriztek, de e pusztítás tárgyi bizonyítékai hiányoztak" - mutatott rá Ritoók Ágnes, hozzátéve, hogy a kiállításon bemutatott leletek jelentős része az elmúlt másfél évtized nagyberuházásaihoz kapcsolódó régészeti feltárások során került elő. Ezeket a tárgyi emlékeket első ízben vonultatja fel a tárlat, bemutatva az események teljes körét a pusztítástól az újjáépítésig, valamint a korabeli életmódot, a hadviselést, az ország talpra állását.

A nemzeti múzeum kiállításából a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetségével való együttműködés keretében, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával lett vándortárlat. Mint azt Harsányi László, az NKA elnöke elmondta, az alap 40 millió forintot bocsátott rendelkezésre erre a célra.

A Nemzeti Kulturális Alap a továbbiakban is támogatja azt a folyamatot, amely elősegíti, hogy a különböző közgyűjtemények elképesztően gazdag, ritkán látható anyaga minél több ember számára megismerhető legyen - hangsúlyozta Harsányi László, hozzátéve, hogy a 2008-as évre vándorkiállítások céljára felajánlott anyag 16-20 tárlat megrendezésére elegendő.

"Nagyon sok múzeum kínálta fel a lehetőségeit. A Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégiuma hamarosan dönt" - mondta Harsányi László, hozzátéve, hogy négy-öt tárlatot mindenképp támogatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását