2024. május 2. - Zsigmond

Fenyegetőző afgán menekültek

A debreceni menekülttáborban négy afgán menekült felmászott egy 30 méter magas átjátszó torony tetejére szerda reggel, majd egy ötödik menekült is utánuk mászott; a menekülttáborhoz egyre több rendőr érkezik, a helyszínen vannak már teljesen beöltözött, p
2008. június 11. szerda 20:36 - Hírextra
Az igazságügyi tárca közlése szerint a torony tetejére felmászók személyi okmányokat követelnek.

Az afgán menekültek állítólag közölték a tábor vezetésével, hogy bizonyos követeléseik vannak, s amennyiben azokat nem teljesítik, leugranak a toronyból.

Délután egy ötödik menekült - aki még délelőtt mászott a társai után, feltehetően azzal a szándékkal, hogy rábírja őket, hagyják el a tornyot - lemászott a toronyból, a földön lévő társai tapssal és ovációval fogadták.

Az átjátszó torony a menekülttábor szélén, annak bejárata mellett van, de a kerítésen belül. A rendőrség szalaggal lezárta a környéket és biztosítja a helyszínt. Időközben egyre több rendőr érkezik a debreceni menkülttáborhoz, a helyszínen vannak már teljesen beöltözött, pajzssal rendelkező kommandósok is, akik ezekben a percekben mennek be a menekülttáborba. A rendőrség mellett két mentőautó és a tűzoltók toronydaruja is a helyszínen van. A tábor bejáratánál menekültek mintegy 20 tagú csoportja ül, s figyeli a toronyban ettején tartózkodókat.
Horváczy Emese, az igazságügyi tárca szóvivője és Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: Debrecenben a külföldiek oltalmazott státuszban vannak, és személyi okmányaikhoz szeretnének jutni, ezen iratok kiadását szeretnék felgyorsítani akciójukkal.

Horváczy Emese közlése szerint az oltalmazottak személyazonosságát - a menekültekhez hasonlóan - a személyi igazolvány igazolja, így természetesen az okmányt az ilyen státuszú külföldieknek is ki kell adni. Daragó Réka hozzátette: az okmányt nem a BÁH, hanem a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások
Központi Hivatala készíti el.

A Menedék Egyesület egyik debreceni szociális munkása arról számolt be, hogy az érintettek nem kapták meg azokat a személyazonosító iratokat, amelyek munkavállalásra vagy továbbutazásra jogosítanák fel őket. A menekülteket jól ismerő szociális munkás úgy fogalmazott: emberileg megérti őket - 20 éves, "normális, rendes emberek", akik dolgozni szeretnének. A papírjaikért egyébként naponta jártak a hatóságokhoz - fűzte hozzá.

A toronyba felmászók öt társa jelenleg a debreceni okmányirodán van, ahol állítólag olyan ígéretet kaptak, hogy még a nap folyamán valamennyien megkapják a várt dokumentumokat. Amikor ennek híre elterjedt, tapsban törtek ki a befogadó állomás előtt összesereglett menekültek, a toronyból azonban társaik ennek ellenére nem jöttek le, azt kiabálva: nem hiszünk nektek.
Némi riadalmat keltett a helyszínen, amikor az egyik menekült délután 3 óra után néhány perccel kimászott a torony vasszerkezetének külső felére és onnan kiabált lefelé, de néhány perc múlva visszatért a viszonylagos biztonságot nyújtó, korlátokkal körülvett szerelőállásba.
A menedékjogról szóló törvény szerint a Magyar Köztársaság oltalmazottként "kiegészítő védelemben" részesíti azt a külföldit, aki nem felel meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de fennáll annak a veszélye, hogy származási országába történő visszatérése esetén őt súlyos sérelem érné.

A törvény szerint nem lehet oltalmazottként elismerni azt a külföldit, akiről megalapozottan feltételezhető, hogy nemzetközi dokumentumokban meghatározott, béke elleni, háborús vagy emberiesség elleni bűncselekményt követett el, vagy olyan bűncselekményt, amelyre a magyar jog ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztés büntetés kiszabását rendeli. Nem lehet oltalmazott az sem, aki az ENSZ céljaiba és elveibe ütköző bűncselekményt követett el vagy akinek a Magyar Köztársaság területén való tartózkodása a nemzetbiztonságot sérti. Az oltalmazotti kategória az európai uniós irányelvekben szabályozott kiegészítő védelmet jelent, így az unió minden államában ismert ez a státusz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását