2024. április 29. - Péter

Nem lesz nyomozás a tojásdobáló ellen

Elutasította a Budapesti Corvinus Egyetem feljelentését a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Microsoft-vezért tojással dobáló férfi ügyében - tudatta az egyetem szerdán az MTI-vel.
2008. június 11. szerda 20:30 - Hírextra
Az ügy előzménye, hogy tojással dobálta meg egy fiatalember Steven Ballmert, a Microsoft vezérigazgatóját május 10-én Budapesten, a Corvinus Egyetemen; a szoftveróriás vezetője a Te változtatod meg a világot című előadását tartotta. Beszéde alatt a nézőtéren felállt egy fiatalember és angolul kritizálta a Microsoft és a magyar kormány közötti megállapodást. Ezt követően tojásokat vett elő és megcélozta a Microsoft-vezért.

A Budapesti Corvinus Egyetem Rektori Hivatala levélben tett feljelentést garázdaság miatt a IX. kerületi rendőrkapitányságon, a rendőrség azonban elutasította a feljelentést, arra hivatkozva, hogy a közszereplő kritizálható, és a tojásdobálás belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Fővárosi Főügyészség egy korábbi határozatában már felhívta a figyelmet arra, hogy a kizárólag tojással történő dobálás nem meríti ki az erőszakos elkövetés tényállási elemének fogalmát. A Büntető törvénykönyv (Btk.) szerint azonban a garázdaság megállapításának feltétele, hogy az elkövető erőszakosan tanúsítson kihívóan közösségellenes magatartást, amivel másokban megbotránkozást, riadalmat kelt.

A tojásdobálás - a Fővárosi Főügyészség korábbi állásfoglalása szerint - legfeljebb tettleges becsületsértésnek tekinthető, az elkövetőt pedig magánindítványra lehet büntetni.

A Btk. a becsületsértéssel kapcsolatban azt írja: aki mással szemben a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben, nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

A jogszabály szerint a feljelentés, megkeresés, bejelentés megtételére a Microsoft-vezér lenne jogosult, aki azonban semmilyen formában nem kereste meg az érintett kerületi rendőrkapitányságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását