2024. április 25. - Márk

EU-s pénzből épült újra út

Az Európai Szolidaritási Alap (ESZA) segítségével újították fel azt az utat, amely a 2006-os árvízi védekezés idején tönkrement Békésszentandrás térségében - közölte a Békés Megyei Önkormányzat fideszes elnöke szerdán a településen tartott sajtótájékoztat
2008. június 11. szerda 17:41 - Hírextra

Domokos László elmondta: a 2006-os húsvéti árvíz idején a település lakói közül legalább ezren vettek részt a védekezési munkálatokban, s bár sikerült megakadályozni a Hármas-Körösön a gátszakadást, a védekezési munkálatok jelentősen megrongálták a gátak megközelítési útjait.

Az úgynevezett Siratói út mintegy 1.320 méteres szakasza teljesen tönkrement, hiszen a környezetében halmozták fel a védekezéshez szükséges homokzsákokat, s az erőgépek megrongálták az utat.

A helyi önkormányzat időközben több alkalommal is pályázott a megyei, a régiós és a szaktárca által kezelt vis maior alapokra, ám a felújításra nem sikerült forrást szereznie. Végül a katasztrófavédelem közreműködésével az ESZA-tól nyertek el 15,8 millió forintot.

A megyei közgyűlés elnöke nehezményezte, hogy a kormány korábban segítséget ígért a védekező önkormányzatoknak, s Békésszentandrás is számított a rekonstrukció költségeinek 10 százalékára, a támogatás azonban nem érkezett meg a településre. Így végül a kiegészítő munkálatokat, például a védőkorlátok létesítését és javítását, valamint az út padkájának a megépítését közmunkások segítségével, több mint másfél millió forintos költséggel végeztették el.

Domokos László felhívta a figyelmet arra, hogy hasonló gondok vannak Szarvas térségében is, ahol az árvízi védekezés miatt szintén tönkrement egy út, ám annak felújítására egyelőre semmilyen támogatást nem tudott szerezni a helyi önkormányzat, mert a gátakat megközelítő út magántulajdonban van.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását