2024. április 16. - Csongor

Égigérő tévétorony készül

Ha elkészül, a maga 610 méterével a világ legmagasabb, önhordozó szerkezetű tévétornya lesz a Tokyo Sky Tree, amelynek elnevezéséről országos internetes és postai szavazás útján döntöttek.
2008. június 11. szerda 14:50 - Hírextra
"Tokió egének fáját" a jövő hónapban kezdik építeni a metropolisz északkeleti részén, a Szumido folyó partján, és 2011-ben adják át a tervek szerint.

Nemcsak műsorsugárzásra szánják, a japán főváros idegenforgalmi látványossága is lesz, "az égbe tör és ugyanakkor beilleszkedik a környezetbe" - méltatta a tervezett tornyot Mijazuki Kinia, a beruházó cég vezérigazgatója.

Az új adóról már csak digitális műsorokat fognak sugározni, a párizsi Eiffel-torony mintájára öt évtizede épült, 333 méter magas Tokió-torony ezzel egy időben be is fogja szüntetni hagyományos, analóg tévéadását.
Tokió egének fáján nem kapnak helyet sem lakások, sem irodák, viszont két kilátója is lesz, az egyik 350, a másik 450 méter magasan.

610 méterével túlszárnyalja majd a torontói CN-tornyot is, amely eddig a legnagyobb ilyen típusú televíziós adótorony volt a világon, 533 méterrel.
Igaz, az Egyesült Államokban lévő, észak-dakotai KTHI-TV-torony 629 méter magas, de azt a szerkezetet kábelek is rögzítik, míg a Tokyo Sky Tree-t csak saját alapzata tartja majd.

A világ legmagasabb épülete mindazonáltal az Egyesült Arab Emírségekben épülő Dubaj-torony (Burdzs Dubaj) lesz, amely várhatólag jövőre készül el és megközelíti majd a 900 métert.

A tokiói tévétorony elnevezéséről tartott országos szavazáson 110 ezren nyilvánítottak véleményt, s a szavazók majd egyharmadának a Toky Sky Tree névjavaslat tetszett a legjobban, míg a Tokyo Edo Tower a második helyre szorult.
Egy tízfős bizottság választotta ki a beérkezett 18 606 lakossági névjavaslatból azt a hatot, amelyet végül "népszavazásra" bocsátottak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását