2024. április 27. - Zita

A kígyókat könnyebb átverni

A kaméleonok a ragadozók látására szabják álcájukat, nem sietve el, ha a támadó látása nem túl éles. Devi Stuart-Fox ausztrál kutató és csapata a kalapos törpekaméleont - Bradypodion pumilum - helyezte olyan ágakra, melyek közelébe az állatok két ragadozó
2008. június 11. szerda 14:29 - Hírextra
A két ragadozó a tövisszúró gébics, mely az elfogott kaméleonokat elfogyasztás előtt egy tövisre szúrja, valamint a mérges álsikló, egy fakígyó.

A kaméleonok a ragadozók látására szabják álcájukat, nem sietve el, ha a támadó látása nem túl éles. Devi Stuart-Fox ausztrál kutató és csapata a kalapos törpekaméleont - Bradypodion pumilum - helyezte olyan ágakra, melyek közelébe az állatok két ragadozójának életnagyságú modelljét helyezték el. A két ragadozó a tövisszúró gébics, mely az elfogott kaméleonokat elfogyasztás előtt egy tövisre szúrja, valamint a mérges álsikló, egy fakígyó.

Kiderült, hogy a kaméleonok sokkal inkább a környezetükhöz igazítják színeiket, amikor a madarat helyezik közelükbe, mint amikor a kígyót. Ugyanakkor amikor a csapat figyelembe vette a két ragadozó látásélességét, kiderült, hogy a kaméleon álcája a kígyó esetén jobb, mivel a hüllő látása nem olyan éles, mint a madáré. A kígyóval szembekerülve úgy tűnik, a kaméleonoknak nem kell olyan komolyan dolgozniuk az álcatechnikán.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a fakígyóval szembekerülő kaméleonok konzisztensen sápadtabbak voltak, hasonlóan az ághoz, melyen elhelyezkedtek, mint azok, melyek közelébe a madár modelljét helyezték. Ennek talán az az oka, hogy a madarak felülről támadnak, a kaméleonokat a sötét háttér előtt látva, míg a kígyók általában alulról érkeznek, és az állatokat az éggel szemben látják.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását