2024. március 29. - Auguszta

Márványtábla a könyvtárban

Az Amor Librorum Klub éves gyűlésén újabb nevekkel egészült ki a mecénások márvány táblája hétfőn a budapesti Országos Széchényi Könyvtárban. Az intézmény köteteiből válogató, a Kossuth Kiadó gondozásában megjelenő hasonmás sorozat vásárlói minden kötet á
2008. június 10. kedd 07:39 - Hírextra
Monok István, az OSZK főigazgatója hangsúlyozta: az Amor Librorum Klub anyagilag és a presztízs szempontjából is fontos az OSZK-nak. "A könyvtár egyre határozottabban próbálja megnyitni állományát, azt a biztonsági állományt, melyet közel két évszázada őriz: időnként kiállításokkal jelentkezünk és digitális formában is elkezdtük közzétenni fontosabb köteteinket" - mondta el a főigazgató.

Hozzátette azonban, hogy a világhálón lapozható könyv minősége nem éri el a valódi, nyomtatottét, ezért fontosak a hasonmás kiadások.

Monok István beszélt az OSZK terveiről is: "ősszel újabb kiállításokkal jelentkezünk. Szeptemberben nyílik a Betűmágia című tárlat, itt mai grafikusmesterek mutatják be azokat az egyedi munkáikat, melyek nem kerültek sokszorosításra. Novemberben nyitjuk nagy bibliatörténeti kiállításunkat, ahol a Szentírásokon kívül mindazok a segédeszközök, könyvek megtekinthetők lesznek, melyek az európai könyvpiacról a magyar nyelvű Biblia fordításához, interpretálásához segédkezet nyújtottak".

Mint elmondta, 2009 a magyar nyelv éve lesz, ehhez kötődik az OSZK magyar nyelvemlékeket bemutató kiállítása is, amelyre rendkívül gazdag anyaggal készülnek.
A főigazgató a közeljövőről szólva rámutatott, hogy június 21-én, a Múzeumok Éjszakája keretében az OSZK is egész éjjel nyitva tart majd, és nagyon sok olyan látnivalót mutat meg, melyet máskor nem lehet megtekinteni.

Az Amor Librorum Klubról szólva Szuba Jolanta felidézte: az első fakszimile-kötetet 2005-ben jelentették meg, azóta a sorozat 24 tagúra bővült. Maga a klub azonban már ötödik születésnapját ünnepli, és már több mint 800 taggal büszkélkedhet.

"Aki legalább 10 kötetet vásárolt az Amor Librorum-sorozatból, annak a neve felkerül az OSZK földszintjén található márványtáblára" - árulta el a Kossuth Kiadó könyvkiadási igazgatója.

A hétfői leleplezési ceremónián az eddigi 123 név mellé 38 új mecénás kerülhetett fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását