2024. április 24. - György

Magyar áldozat Afganisztánban

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban kedden reggel; a katona egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel. A Honvéd Vezérkar megtette a szükséges lépéseket.
2008. június 10. kedd 11:05 - Hírextra
A baleset magyar idő szerint reggel hét órakor történt.

A magyar tartományi újjáépítési csoport tűzszerész egysége egy közúton észlelt robbanószerkezethez vonult ki, hogy azt az illetékes hatóságok kérésére hatástalanítsa. A robbanóeszköz a hatástalanítás közben robbant fel, a katona a helyszínen életét vesztette.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter intézkedett az eset kivizsgálására. Havril András vezérezredes, vezérkari főnök pedig megtette a szükséges lépéseket.

Az elhunyt katona hozzátartozóit már értesítették. A honvédelmi miniszter, a vezérkari főnök és Tömböl László altábornagy, a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnoka részvétét fejezte ki a családnak.

A honvédelmi miniszter tájékoztatta a balesetről a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit - közölte a szaktárca.

A miniszterelnök a kormány és az MSZP-vezetés dobogókői konzultációján tájékoztatta a kormány tagjait, az államtitkárokat - mondta a kormányszóvivő az MTI-vel.

A bagláni tartományi újjáépítési csoport (PRT) vezetését 2006 óta látja el Magyarország.

Az afganisztáni a NATO jelenleg legnagyobb katonai művelete. A közép-ázsiai országban állomásozó, körülbelül 47 ezer fős ISAF-csapatokban 250 magyar katona szolgál.

A korábbi hírek szerint az afganisztáni magyar újjáépítési csoportban kilenc tűzszerész szakember dolgozik, feladatuk az úgynevezett improvizált robbanószerkezetek felderítése, hatástalanítása és megsemmisítése.

A Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka, Hajdú Gábor mérnök ezredes korábban az MTI-nek azt mondta, hogy nagyon komoly vizsgakövetelményeket támasztanak a tűzszerészekkel szemben, sőt a tűzszerészeknek minden évben vizsgázniuk kell.

A tűzszerészek itthoni és külföldi feladataival kapcsolatban úgy fogalmazott: minden nap, minden egyes feladat veszélyes, nincs rutinmunka, még a legkisebb eszköz megsemmisítése is óriási veszéllyel jár és teljes embert kíván.

Az afganisztáni misszióban ez volt az első magyar halálos áldozat. Irakban 2004-ben egy robbantásos támadásban halt meg Nagy Richárd szakaszvezető. Az akkori vizsgálat során megállapították, hogy nem volt kivédhető a merénylet, és azt is, hogy nem a magyar szállítókonvoj volt a támadás célpontja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását