2024. május 2. - Zsigmond

Rendőrségi kamerázás: jogsértő?

Az adatvédelmi biztos jogkörében eljáró állampolgári jogok országgyűlési biztosa helyteleníti az eljárást, melynek során az igazoltatott személyről "tetőtől talpig" felvétel készül, és arra kötelezik, hogy nézzen a kamerába.
2008. június 9. hétfő 16:33 - Hírextra
Egy beadvány szerzőjének tapasztalata szerint az elmúlt időszakban, különösen 2006. szeptembere óta a bejelentett demonstrációk helyszínén és azok közelében a rendőrök találomra állítanak meg embereket, és igazoltatják őket. Az érintettek személyes adatait feljegyzik, majd egész alakos videofelvételt készítenek róluk, és arra kötelezik őket, hogy hosszú ideig a kamerába nézzenek. A beadványt tevő kiemelte, hogy elsősorban nem magát az intézkedést rögzítik, hanem célzottan az igazoltatás alá vont személy küllemét filmezik. A panaszos előadta, hogy az eljárást megalázónak tartja, valamint kétségbe vonta, hogy a rendőrségnek jogi felhatalmazása volna erre az eljárásra.

A beadvány nyomán indított vizsgálata során az ombudsman megállapította: a hatályos jogszabályok megfelelő felhatalmazást adnak a rendőrségnek arra, hogy hatékonyabb munkája érdekében éljen a korszerű technológia előnyeivel. Az igazoltatás során rögzíthető adatok körét a rendőrségről szóló törvény részletesen meghatározza. A törvény egy másik rendelkezésének általános felhatalmazása szerint kép- és hangfelvétel készülhet azokról a személyekről, tárgyakról, körülményekről, akikkel, illetve amelyekkel kapcsolatban a rendőrök intézkednek. A két szabályt az igazoltatás céljának figyelembe vételével kell értelmezni.

Az adatvédelmi biztos jogkörében eljárva Dr. Szabó Máté rámutatott arra, hogy az igazoltatás során megismert adatok dokumentálása nem történhet készletező jelleggel. Akkor kerülhet sor adatok rögzítésére, ha az szabálysértési-, illetve büntetőeljárás céljából szükséges, vagy ha az adatok rögzítését egyéb releváns körülmény indokolja. Amennyiben tehát ezek a feltételek nem állnak fenn, úgy a kép- és hangfelvétel kezelésére sincsen törvényes jogalap.

A szakszerűen és okszerűen végrehajtott igazoltatás nem lehet megfélemlítő vagy megalázó hatású. A rendőri intézkedés nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. Az ombudsman véleménye szerint a "tetőtől talpig" készülő felvétel, illetve a kamerába nézés kötelezettsége nem felel meg ezeknek az elvárásoknak. Az ilyen jellegű adatrögzítések tehát az emberi méltósághoz való jog érvényesülése szempontjából kifogásolhatók.

Az állásfoglalást az ombudsman továbbította az Országos Rendőr-főkapitányságnak annak érdekében, hogy az eljusson az érintett vezetőkhöz, és az állomány az abban foglaltaknak megfelelően járhasson el.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását