2024. április 29. - Péter

OVB: Nem lesz SMS-es választás

Sértené a választás titkosságát és a szavazatok egyenlőségének elvét, ha papír helyett sms-ben lehetne szavazni, ezért a kérdésről nem lehet népszavazást tartani.
2009. augusztus 10. hétfő 17:29 - HírExtra
A hitelesítendő kérdés úgy hangzott: "Kezdeményezzük a választási eljárásról szóló törvény módosítását úgy, hogy a választási eljárásban a választók szavazataikat papír helyett sms-ben adják le".

Az OVB elutasította a kérdés hitelesítését, és emlékeztetett rá: a szolgáltatóknak rögzíteniük kell az sms-eket, ezáltal visszakereshetővé válna a szavazat, ami így elveszíteni titkosságát. Az sms-ben szavazással nem lehet garantálni azt sem, hogy tényleg az szavazzon, akié a telefon, és nem lehet megakadályozni, hogy egy szavazó több telefonról több szavazatot adjon le. A testület szerint az sms-ben szavazás korlátozná a választójogot, sértené a választási eljárás tisztaságának elvét és nem lehetne megakadályozni a csalást.

Az OVB hétfői ülésén hitelesítette azt a népszavazási kezdeményezést, amely úgy szólt: "Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy a 2004. évi XXIX. törvény 141-143. paragrafusában szabályozott panasz tárgyában hozott döntés ellen - a törvényben foglalt feltételek nem teljesítése esetén - a panaszos bírósághoz fordulhasson igényének érvényesítése végett?"

A 2004. évi XXIX törvény "az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról" szól, a népszavazási kérdésben érintett 141-143. paragrafus a közérdekű kérelmekkel, panaszokkal és bejelentésekkel kapcsolatos eljárás szabályait foglalja össze.

A testület hétfői ülésén ezt az egy népszavazási kezdeményezést hitelesítette, elutasította egy népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, és megtagadta további tíz népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását