2024. április 27. - Zita

Orbán tárgyalni hívta Fodort

Orbán Viktor levélben tárgyalásra hívta Fodor Gábort, az SZDSZ új elnökét. A Fidesz elnöke hétfőn egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre emellett arról is beszélt, hogy ha az SZDSZ valódi ellenzéki pártként viselkedik, akkor megvan a szükséges számú sza
2008. június 9. hétfő 14:31 - Hírextra
Fodor Gábor a levélről annyit mondott, hogy megkapta, de tartalmáról nem beszélt.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt mondta: az MSZP-t kivéve mindenkinek érdeke - beleértve az SZDSZ-t is -, hogy minél hamarabb döntésképes kormánya legyen az országnak, ez pedig előrehozott választások nélkül nem megy. Hozzátette: előrehozott választások akkor lehetségesek Magyarországon, ha a parlament a jelen lévő képviselők több felének igen szavazatával feloszlatja önmagát.

A Fidesz elnöke azt mondta: e tárgyban írt levelet Fodor Gábornak, az SZDSZ új elnökének, "aki ha úgy gondolja, ismerteti majd a levél tartalmát".

"Valóban kaptam levelet és ezzel a párbeszéd elkezdődött" - mondta újságíróknak Fodor Gábor hétfőn a parlamentben. Hozzátette, hogy minden pártelnökkel találkozót tervez és a levélre válaszolni fog. Az SZDSZ szombaton megválasztott elnöke több kérdésre nem válaszolt, így a levél tartalmáról sem árult el semmit.

Orbán Viktor úgy vélte, abban az esetben, ha az SZDSZ valóban ellenzéki pártként viselkedik a jövőben, és hozzájárul a parlament önfeloszlatásához, akkor megvan a szükséges számú szavazat hogy ez bekövetkezzen.

"Nem voltunk az utóbbi fél évben olyan közel a komoly hatalmi változás lehetőségéhez, mint amilyen közel most. Az a kérdés, hogy az SZDSZ bölcsessége és bátorsága meddig terjed" - mondta a Fidesz vezetője.

Annak kapcsán, hogy Fodor Gábor szerint az SZDSZ csak akkor támogathatja az előrehozott választást, ha a pártok megállapodnak abban, a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási és az állampolgárságról szóló törvényeket, Orbán Viktor azt mondta: ezek azok a kérdések, amelyekről beszélni kell, ezért is küldött levelet, amelyben "tisztázó" tárgyalásra invitálja az SZDSZ elnökét.
(Fodor Gábor szombaton, SZDSZ-elnökké választását követően azt mondta, tárgyalást kezdeményez a parlamenti pártok vezetőivel Magyarország jövőjéről.)

A Fidesz elnöke kérdésre válaszolva reménytelennek tartotta, illetve rendkívül csekély esélyt adott annak, hogy az SZDSZ visszamegy a koalícióba, és minden folytatódik, úgy ahogyan eddig, csak másképp hívják majd miniszterelnököt.

"Ennél sokkal jobb véleménnyel vagyok az SZDSZ új elnökéről. Nem hiszem, hogy a cégér vagy a homlokzat átfestésével beérné" - jegyezte meg Orbán Viktor, aki szerint az SZDSZ kiírná magát a politikából, ha "visszasündörögne" a koalícióba.

A pártelnök három lehetőséget lát Magyarország előtt: vagy marad a kisebbségi kormányzás, vagy lesz egy "álkisebbségi" kormányzás, ahol az SZDSZ ellenzékben van, de kormánypártként viselkedik, vagy pedig előre hozott választást kell tartani, és meg lehet kezdeni "a válság felszámolását célzó válságkormányzást".

Hangsúlyozta: a kisebbségi kormány képtelen Magyarország súlyos válságát kezelni, és a legrosszabb válasz azokra a kihívásokra is, amelyekkel Európa szembesül, így élelmiszerárak és az energiaárak emelkedésére.

A korábban kiszivárgott beszédéből idézett adósság átütemezésről Orbán Viktor azt mondta, zárt körben és nyilvánosság előtt is ugyanaz a véleménye a magyar adósságkezelésről: szerinte az átütemezés kifejezetten reménytelennek tűnik, ezért ő maga mindig átszerkesztésről beszélt, amire polgári kormány alatt is volt példa.

Ez azt jelenti, hogy a magas kamattal felvett értékpapírokat kiváltották alacsony kamatúakra, de ez csak akkor lehetséges, ha csökken az infláció és a jegybanki alapkamat, és van bizalom a kormány iránt - jelentette ki a Fidesz elnöke. Úgy vélte, ez nem adósság átütemezés, hanem az adósságkezelésnek egy teljesen elfogadott, nem rendkívüli eszközrendszere, amire szerinte szükség lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását