2024. április 29. - Péter

Odébbgurították a házat

Kétszáznyolcvan tonna amerikai történelmet "toltak el" a hét végén New York Harlem negyedében: Alexander Hamiltonnak, az amerikai bankrendszer létrehozójának házát görgették át új helyére.
2008. június 9. hétfő 09:18 - Hírextra
"Ez volt az egyetlen ház, amely Hamilton birtokában volt. Ez a műemlék örökség. Hamilton volt a megalapítója annak a pénzügyi rendszernek, amely New Yorkot a világ gazdasági motorjává tette" - magyarázta Steve Laise, a Nemzeti Parkszolgálat illetékese.

Az előző hetekben acélgerendák és dúcolás segítségével 12 méter magasra megemelték a 206 éves föderalista stílusú házat, amely egy templom és egy lakóépület között állt. Majd a hét végén a 141. utcán lassan - mintegy három órán át - egy hatalmas hidraulikus targonca segítségével végiggörgették új helyére, néhány tömbbel odébb, egy park közelébe.

Az épületet 1802-ben egy 13 hektáros birtokon építtette Hamilton gyönyörű kilátással a Hudson és a Harlem folyókra. Építésze az a John McComb volt, aki a New York-i városházát is tervezte.

Hamilton 17 évesen egyetlen fillér nélkül érkezett az amerikai gyarmatokra a karibi térségből. Jogot tanult, majd segített az amerikai alkotmány megfogalmazásában. Ő volt az ország első pénzügyminisztere, ő alkotta meg az adórendszert és hívta életre az államkötvényeket. New Yorkba költözve megalapította a Bank of New Yorkot.

Az amerikai kongresszus már 1962-ben nemzeti emlékhellyé nyilvánította az épületet, s azóta folytak a tárgyalások arról, hogy a gyorsan fejlődő városrészből egy méltóbb helyre kellene telepíteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását