2024. április 28. - Valéria

Még a német nők is kevesebbet keresnek

Az Európai Unió egyik biztosa bírálta Németországot, mert a nők fizetése jelentősen elmarad a hasonló munkakörben dolgozó férfiak bérétől. Uniós viszonylatban a nők és férfiak közötti átlagos fizetéskülönbség 15 százalék.
2008. június 9. hétfő 22:00 - Hírextra
A nők hátrányos munkahelyi megkülönböztetése ellen emelt szót az Európai Unió társadalmi ügyekben illetékes biztosa. Vladimir Spidla egy interjúban rámutatott arra, hogy Németországban a nők majdnem negyedével kevesebb bért kapnak, mint férfi munkatársaik.

Ezzel Németország erősen kirí az átlagból, ami az unió viszonylatában 15 százalék, vagyis ennyi a különbség a nők és a férfiak fizetése között. Csupán Észtország, Szlovákia és Ciprus előzi meg Németországot ebben a negatív statisztikában. Magyarországon az azonos beosztásban dolgozó nők és férfiak fizetése közti különbség nem éri el a tíz százalékot.

Vladimir Spidla ugyanakkor bírálta azt is, hogy Németországban feltűnően alacsony a vezető beosztású nők aránya, ezért síkra szállt olyan intézkedések mellett, amelyek lehetővé teszik a nők számára a gyermeknevelést és a hivatásbeli pályafutást is.

A biztos elismerte azonban, hogy uniós szinten is sok a teendő, ugyanis a társadalom munkavállalói rétegén belül alig haladja meg a 60 százalékot a gyermekes anyák száma, míg a családos férfiak 91 százaléka dolgozik. Ebből Spidla arra következet, hogy a munkavállalás terén a gyermekáldás hátrányos helyzetet teremt a nők számára.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását