2024. április 26. - Ervin

Fodor beszéde

Fodor Gábor hétfői napirend előtti beszéde: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt jelenlévők! Kedves érdeklődők!
2008. június 9. hétfő 20:45 - Hírextra
Engedjék meg, hogy abból az alkalomból szóljak most önökhöz a parlament utolsó napján, hogy a hétvégén a Szabad Demokraták Szövetsége választott, tisztújítást tartott, új Ügyvivői Testületünk van, új elnök van. Ebbéli minőségemben szeretném köszönteni a jelenlévőket, az Országgyűlés tagjait, és engedjék meg, hogy néhány szót arról szóljak, milyen programot szeretnék képviselni a Szabad Demokraták Szövetségének elnökeként.

A mögöttünk lévő percek, amelyek most a parlamentben zajlottak, különösen aláhúzzák a párbeszéd fontosságát. Én először is ezt szeretném hangsúlyozni, azt a párbeszédet, amelyet, ha visszagondolunk… - hiszen körbenézek itt a képviselőtársaim között, és látom az arcokat, tudom, hogy sokakkal régóta ismerjük egymást, és tudom, hogy emlékezünk arra, hogy a magyar parlamentnek voltak jobb és rosszabb periódusai. Jobb periódusa volt a rendszerváltás után az a néhány év, amikor olyan vitákat tartottunk a magyar parlamentben, ahol tudtunk egymásra figyelni, ahol a demokratikus kultúrát úgy tudtuk erősíteni, hogy keményen harcoltunk, de tiszteletben tartottuk mások jogát, tiszteletben tartottuk személyiségét és méltóságát. Nos, ez a párbeszéd kultúrája, ez az együttműködés kultúrája.

A Szabad Demokraták Szövetsége büszke arra, hogy a történetében olyan fontos tettek kapcsolódnak hozzá, mint annak idején az Ellenzéki Kerekasztalban való együttműködés, amely szintén a párbeszédről szólt, a megállapodás a rendszerváltásért, amely szintén a párbeszédről szólt, és ne feledjük milyen fontos volt az az állomás, amikor sikerült a kormányoldalnak és az ellenzéki oldalnak megállapodni, hogy hogyan tudjuk a Magyar Köztársaságot működőképessé tenni a kétharmados törvények számának csökkentésével és a köztársasági elnök megválasztásával. Ezek a fontos pontok, képviselőtársaim, olyan büszkeségek a mi történetünkben, amelyekre joggal hivatkozunk, amikor azt mondjuk, hogy igen, párbeszéd és együttműködés. Mert a mai magyar közéletben erre van szükség, mert harcoljunk egymással, mert képviseljük az elveinket, képviseljük a nézeteinket, ez a demokrácia. Minden alkalommal ez a demokrácia alapja, ezt tudnunk kell, de a demokráciához hozzátartozik az együttműködés is, és valahogy ezt felejtettük el az elmúlt időszakban. Nos, én ezt szeretném szolgálni a Szabad Demokraták Szövetségével együtt, azt az együttműködést, azt a demokráciát, azt a demokratikus kultúrát, ami ma a legfontosabb Magyarország számára.

Mert mik a fő célkitűzéseink? Egyfelől az alkotmányos rend védelme, az alkotmányos rend megszilárdítása. Igen, a rendszerváltás alkotmányáról van szó, arról az alkotmányról, amit sokan kritizálnak, sokan azt mondják, hogy igen, szükség lenne már itt egy új alkotmányra, De nem, nem ez a helyzet, mindannyian tudjuk. Ez az alkotmány jó, ez az alkotmány rendben van, miközben persze mi jogászok tudjuk, mennyi mindent lehetne rajta szebbé, jobbá tenni. De a lényege rendben van. Nekünk a politikai kultúránkon kell változtatni, azon, hogy egymáshoz hogyan viszonyulunk, hogy töltjük meg tartalommal ezeket az alkotmányos kereteket. Ezért a Szabad Demokraták Szövetsége mindig a mindig a leghatározottabb módon fogja védeni a magyar alkotmányos rendet.


A másik fontos kérdése ma Magyarországnak a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése. Nos, ez az, ami szintén fontos az itt élő emberek számára, ez szolgálja az ország érdekét, képviselőtársaim. Hogyan tudunk ezért tenni? Nos, az egyik legfontosabb előttünk álló tennivaló a közteherviselés reformja, a közteherviselés igazságosabbá tétele. Az nem tartható állapot, hogy ebben az országban kevesen fizetnek sok adót. Egyikünk sem akarta ezt a rendszerváltás idején, hanem azt akartuk, hogy igazságosabb legyen a hazánk, igazságosabb országban éljünk, jobban működő országban éljünk, és ezt kell elérnünk. Változtatnunk kell ezért, képviselőtársaim.

Valóban egy olyan politikai kultúrának kell megteremtenünk az alapjait, amelyben a vitáink mellett az együttműködést figyeljük, azt az együttműködést, amelynek ki kell terjednie például a párt- és kampányfinanszírozás megoldására, amely közös morális érdeke a magyar demokráciának. Megjegyzem, ugyanez vonatkozik ránk, képviselőkre is a költségtérítés kérdésének az elrendezésénél. Ugyanilyen fontos az ügynökkérdés elrendezése, ha már a morális kérdéseknél tartunk. És ne feledjük el, képviselőtársaim, hogy minden előttünk álló problémának a megoldása akkor lehetséges, ha megvan bennünk a készség arra, hogy leüljünk a másikkal, és megpróbáljuk a közöset megtalálni.

Nos, én ezt a szellemet kívánom szolgálni, és ehhez kívánok a parlamentnek jó pihenést, szeptembertől pedig jó együttműködést.

Köszönöm.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását