2024. május 16. - Mózes, Botond

Gyógyító sokkütés

A profi bűnözők és a rendőrök által használt, elektromos sokkoló fegyver már okozott haláleseteket is, de most egy rendőrt veszélyeztető, fiatal férfinak szűnt meg a szívritmuszavara, mikor a rend őre sokkolta támadóját. A furcsa esetről egy amerikai tudo
2008. június 9. hétfő 08:40 - Hírextra
Az elektromos sokkoló kézifegyver nemzetközi elnevezése tézer, (angolul taser.) A tézert az Egyesült Államokban azért vezették be, mert támadó állatot vagy embert egyaránt megbénít az áramütés, de néhány perc után a sokkolt személy magához tér és nincs a beavatkozásnak olyan következménye, ami lőfegyver használatakor elkerülhetetlen.

Egy kanadai repülőtéren egy lengyel férfi percek alatt meghalt, mert agresszív viselkedése miatt a rendőrök tézer használatával igyekeztek megfékezni. Az Amnesty International statisztikái szerint évek alatt több száz haláleset fordult elő az ilyen beavatkozások következtében.

A sokkoló kézifegyver kis áramerősségű, nagy feszültségű elektromos kisüléssel bénítja az izommozgást: az áldozat mozgásképtelenné válik, ha pedig a sokkolást ismétlik, bénulásos tünetek állhatnak be. Az igazi veszélyt az jelenti, hogy az áramütés életveszélyes szívritmus-zavart válthat ki, ami végzetes lehet.

A mostani szerencsés eset során az orvosok az ellenkezőjét tapasztalták a hartfordi kórházban, ahol egy 28-éves férfit vizsgáltak. A fiatalember előzőleg a rendőrségről szökött meg és menekülése során egy tóba merült.

A kórházba úgy vitték be, hogy a vízből erősen kihűlt állapotban húzták ki és az ügyeletesek igyekeztek a 32 fokos testhőmérsékletű beteget visszamelegíteni. Észlelték, hogy gyors és szabálytalan a szívműködése, ami az EKG-felvétel tanúsága szerint ritmuszavar, pitvari fibrilláció következménye volt.

A páciens a jól végzett kezelés eredményeként fokozatosan magához is tért, de mind nyugtalanabb, majd erőszakos lett. Végül az őt kísérő rendőr - az ápolót és önmagát is védeni kényszerülve - tézer használatával elektromos sokkot adott le a támadó mellkasára.

Az orvosok meghökkenve látták, hogy az EKG tanúsága szerint a sokkolás eredményeként helyreállt a szabályos szívműködés, amit hasonló kóros helyzetben, gyógyító célból a mellkasra alkalmazott áramütéssel az orvosok is alkalmaznak. Itt a gyógyhatás a rendőri intézkedés következménye lehetett, amihez hasonló eset az orvosi szakirodalomban még nem fordult elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását