2024. május 20. - Bernát, Felícia

Gazdasági fórum utáni megnyugvás

Szentpétervár a hétvégi gazdasági fórum után lassan visszatér a hétköznapokba: a lakosok nyugodtan alhatnak, a várost kitakarították, s a szállodai és taxiárak a szokásos - amúgy még így is csillagászati - mértékre estek vissza.
2008. június 9. hétfő 16:09 - Hírextra
A Vasziljevszkij-sziget lakóit a fórum napjaiban folyton felébresztették a különféle tűzijátékok, amelyeket vagy maguk az üzletemberek rendeztek, vagy a fórum résztvevőit ünnepeltek velük.

A szállodai árak mindig mérhetetlenül magasak a Néva-parti városban, de Szergej Polonszkij, a Mirax Group vezetője a fórum egyik kerekasztal-rendezvényén bemutatta szállodaszámláját: 571 ezer rubelt - közel négymillió forintot - fizetett az Európa szállóban egy átlagos szobáért három éjszakára.

Szentpétervár kormányzója a Versenyhivatalt szólította fel, hogy vizsgálja meg a szállodaárak emelkedését. Ugyanakkor a szakértők arra hivatkoznak, hogy egy-egy kimagasló esemény idejére másutt is megemelik a szállodaszobák árát.

Alighanem ezek az árak is hozzájárultak ahhoz, hogy nem kevesen saját jachtjukon érkeztek és laktak a fórum idején.

A legnagyobb jacht természetesen Roman Abramovics csukcsföldi kormányzóé volt. Ez éppen méretei miatt nem fért el a külön a fórum vendégei számára kialakított kikötőben - noha a Pleorusnál jóval nagyobb hajója is van Abramovicsnak -, így a belvárosban, az Auróra cirkáló mellett horgonyzott. Abramovicsnak pedig még csak fizetnie sem kellett a helyért. A fórum idején a Chelsea tulajdonosának még arra is volt érkezése, hogy egy svájci árverésen megvásárolja barátnőjének Alberto Giacometti svájci szobrász (1901-1966) egy alkotását néhány millió dollárért.
Az Interfax hírügynökség tudósítójának kérdésére a fórumnak helyt adó, a Vasziljevszkij-szigeten lévő Lenexpo központ környékén a lakosok elmondták: bejelentőcédulát, igazolványt nem kellett felmutatniuk, amikor hazamentek, noha jó sok rendőr volt az utcákon, és a szokásosnál nagyobb biztonságban érezték magukat. Hozzátették, hogy valójában már hiányoznak nekik a tűzijátékok, amelyeket ablakaikból nézhettek, bár kicsit hangosak voltak, és többnyire éjfél után kezdődtek.
A várost egyébként hétfőre kitakarították: mintegy 2500 köbméter szemetet hordtak el a központból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását