2024. április 25. - Márk

AKÁCIÓ a Parlamentben

Mintegy két tucat előterjesztésről - köztük a több-biztosítós egészségbiztosítási rendszerrel kapcsolatos népszavazás elrendeléséről - dönt az Országgyűlés hétfőn, tavaszi ülésszakának utolsó napján.
2008. június 8. vasárnap 09:18 - Hírextra
A népszavazást kezdeményező Albert házaspár kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?" A több mint félmillió aláírást a Liga Szakszervezetek és társult szervezetei gyűjtötték össze és adták át az Országos Választási Bizottságnak hitelesítésre még áprilisban. Az alkotmány szerint legalább 200 ezer választópolgár kezdeményezésére országos népszavazást kell elrendelni; az eredményes népszavazás alapján hozott döntés az Országgyűlésre kötelező.

Szavaznak a képviselők a mozgóképről szóló törvény módosításáról, amely pontrendszer alapján határozza meg a filmek állami támogathatósága szempontjából releváns, minden filmes műfaj kulturális tartalmára vonatkozó kritériumokat.

Határoz a Ház az MDF-es képviselők kezdeményezte, a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény módosításáról. Ennek alapján a bevallást elektronikus úton teljesítő adózó számára az adóhatóság elektronikus úton ad tájékoztatást arról, hogy személyi jövedelemadójának egy százalékát megkapta a címzett szervezet.

Az Országgyűlés várhatóan felhatalmazást ad az M3-as autópálya Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti szakaszának koncesszióba adására vonatkozó közbeszerzési eljárás megkezdéséhez, a koncesszió ideje harminc év.

Zárószavazás lesz az állattenyésztésről szóló törvény, az MSZP és az SZDSZ kezdeményezte módosításáról, miszerint tenyészállat-kiállítást, -árverést a vonatkozó állat-egészségügyi, közegészségügyi előírások megtartásával, az elismert tenyésztő szervezet, több faj, illetve fajta együttes részvétele esetén pedig az elismert tenyésztő egyesületek által létrehozott szövetség hozzájárulásával, a tenyésztési hatóság felügyeletével lehet tartani.

Dönt a Ház a KDNP-s képviselők kezdeményezte, a hungarikumok védelméről szóló országgyűlési határozati javaslatról, amely alapján az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy a szakmai és a civil szervezetek bevonásával dolgozza ki a hungarikumok rendszerezését, valamint megőrzésének és hasznosításának lehetőségeit.

Határoznak a Nemzeti Tehetség Programról szóló, négypárti országgyűlési határozati javaslatról, amely szerint az Országgyűlés a kiszámítható állami szerepvállalás és a már meglévő, valamint további források bevonása, hatékony felhasználása érdekében Nemzeti Tehetség Alap létesítését tartja szükségesnek. Az előterjesztést a Fidesz nem írta alá.

Döntés lesz három, a bírósági munkához kapcsolódó törvényjavaslatról: a bírósági végrehajtásról szóló törvény és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról, a polgári perrendtartásról szóló jogszabály és egyes kapcsolódó törvények módosításáról, valamint az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslatról. Az előterjesztések elfogadásával jelentősen lerövidülhet a peres és nemperes eljárások ügyintézési határideje.

A képviselők határoznak egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról, amelynek célja az, hogy a kormány 500 millió forintos EU-támogatással egy humánerőforrás monitoring rendszert valósítson meg. Az egészségügyi törvény módosítása rendezi az EU-n kívülről érkező orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek, szakorvosi, szakfogorvosok, szakgyógyszerészi oklevelének elismerését, meghatározza az oklevelek elismerésének szabályait.

Zárószavazás lesz a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslatról is, amelynek alapján a kiszabható bírság összege 15 ezer forinttól a vállalkozás éves nettó árbevételének 5 százalékáig, de legfeljebb 100 millió forintig terjedhet; a módosítások között szerepel az is, hogy ha egy adott termék előállítása, értékesítése a fogyasztók egészségét, biztonságát veszélyezteti, akkor a bírság legfeljebb 2 milliárd forintig terjedhet. A fogyasztóvédelemről szóló törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosítása is ezt tartalmazza, azaz akár kétmilliárd forint is lehet a fogyasztóvédelmi bírság maximális összege a nagyobb cégeknél.

Határoznak a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényjavaslatról, amelynek alapján dohánycégek a jövőben nem szponzorálhatnak sport, kulturális és egészségügyi rendezvényt, és semmilyen módon nem támogathatnak politikai pártokat, vagy azok rendezvényeit.

Várhatóan döntenek a büntető törvénykönyvről szóló törvény KDNP-s képviselők kezdeményezte módosításáról, amely a jelenleginél szigorúbban büntetné a színesfémlopást.

Zárószavazás lesz a földgázellátásról szóló törvényjavaslatról, amelynek célja a teljes verseny megteremtése a gazdaság versenyképességének fokozása érdekében, a hosszú távon fenntartható ellátásbiztonság szavatolása mellett. Ugyancsak határoz az Országgyűlés a Magyar Távirati Iroda Zrt. 2007-es tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról.

Ha megszavazzák a házszabálytól való eltérést, dönthetnek a képviselők a termőföldről szóló törvény módosításáról; az önkéntes, tartalékos területvédelmi erő létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatról és a családok támogatásáról szóló törvény módosításáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását