2024. április 26. - Ervin

Vérnyomást mérhetnek a patikákban

A közeljövőben elkészülhet a gyógyszerészi gondozás teljes körű szabályozása, amelyről már előrehaladott tárgyalásokat folytatott az Egészségügyi Minisztérium és a Magyar Gyógyszerészi Kamara - írta a szombati Népszava.
2008. június 7. szombat 08:53 - Hírextra
Kísérleti jelleggel egyelőre félezer patikában érhető el Magyarországon a gyógyszerészi gondozás, de a közeljövőben egyre több helyen találkozhatnak a betegek azzal, hogy igény szerint megmérik a vérnyomásukat, a vércukor- vagy a koleszterinszintjüket - olvasható a cikkben.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint ugyanakkor ez csak egy része a patikák nyújtotta többletszolgáltatásnak. A lapnak nyilatkozva Horváth Tamás nagyon fontosnak mondta azt is, hogy kollégái folyamatos együttműködést alakítsanak ki az emberekkel, ellenőrizve, hogy rendszeresen szedik-e az orvos által felírt és beállított gyógyszereket, hogy így is segítsék a terápia hatékonyságát.
A gyógyszerészi gondozás - ahogy a Népszavának kifejtette - szerinte azt a "hézagot" tölti be, ami az orvostól való távozás utántól a gyógyulásig tart.

Az e szolgáltatást jelenleg nyújtó patikák még egy modellkísérlet résztvevőiként vállalták a pluszmunkát, amelyet ideiglenes engedéllyel végezhetnek - ez ugyan júliusban lejár, de meghosszabbítható.

A tervek szerint a közeljövőben minisztériumi rendeletben határoznák meg, milyen feltételekkel lehet gyógyszerészi gondozást nyújtani. Ez nem jelenti azt, hogy a szolgáltatás mind a 2.200 magyarországi patikában elérhető lesz, de a gyógyszertárak mindegyike lehetőséget kap majd erre a munkára - értesült a Népszava.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását