2024. május 14. - Bonifác

Szlovák támogatás

A kistérség 15 települése számára létesülő szlovák központ építéséhez a magyar kormány által felajánlott 80 millió forintnak megfelelő koronával járul hozzá Szlovákia - többi között erről beszélt Dusan Caplovic szombaton Pilisszentkereszten a falunap alk
2008. június 7. szombat 18:46 - Hírextra

Szlovákia miniszterelnök-helyettese a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat meghívására vett részt az ünnepségen. Az emlékparkban koszorút helyezett el, s ez alkalomból arról szólt, hogy a szükség van az egymás országaiban élő magyar és a szlovák kisebbségek közötti barátság, együttműködés további elmélyítésére, a kultúra ápolására. Hozzátette: ennek elősegítésére a szlovák kormány további 700 ezer koronával kíván hozzájárulni a piliszentkereszti és a környék más települései részére különféle kulturális programok szervezéséhez.

A magas rangú vendég - zuhogó esőben - ellátogatott a helyi temetőbe, ahol az ott pihenő elődökről emlékezett meg, majd a Szlovák Házban megnyitotta a község történetét bemutató kiállítást. Az ott látható dokumentumok szerint az első hat szlovák család 1747-ben költözött a török idők után elnéptelenedett faluba.

Demjén Tamásné, a piliszentkereszti szlovák kisebbségi önkormányzat elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az önkormányzattal a szlovák faluház ügyében kialakult vitát megoldandó, a kormány ígérete szerint 80 millió forinttal járul hozzá a kistérség települései számára egy közös szlovák kulturális központ életre hívásához. Ennek eredményeként megélénkülhet helyben és a szomszédos községekben a nemzetiségi hagyományok ápolása, ami hozzájárulhat az identitástudat erősödéséhez is - tette hozzá.

A helyi önkormányzat és a szlovák kisebbségi önkormányzat között néhány hónapja a szlovák ház miatt azért alakult ki konfliktus, mert az önkormányzat kinőtte saját helyiségét, s a szomszédos épületbe kívánt költözni, az ott lévő szlovák iroda szobájába. Részükre pedig egy másik épületet ajánlott fel, amit viszont a szlovák önkormányzat vezetői méltánytalannak tartottak.

Lendvai József polgármester szerint azonban e kérdés máig sem rendeződött. Tény viszont - szögezte le az MTI-nek - hogy a többségében szlovák nemzetiségű, 2200 lelket számláló faluban az emberek békében barátságban élnek egymással, semmiképpen sincs szó nemzetiségi ellentétekről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását