2024. április 25. - Márk

Szívet fiatalító vörösbor

A vörösbor egyik alkotórésze, a reszveratrol fiatalon tartja az idősödő egerek szívét, ami a vörösborban, szőlőben, gránátalmában található. Ez a polifenol már régóta foglalkoztatja a kutatókat, mert ígéretes eredmények jelzik, hogy kedvező élettani hatás
2008. június 7. szombat 12:00 - Hírextra

Főleg francia szakorvosok emlegetik néhány évtizede a "francia paradoxon" jelenséget. Lényege, hogy noha a franciák az európai átlagnál több telített zsírt esznek, életvitelük szívbetegségek szempontjából nem éppen dicséretes, közöttük a szívinfarktus lényegesen ritkább, mint sok, környező országban.

A számukra szerencsés ellentmondást a helyi szakemberek a francia vörösbor mértékletes fogyasztásával, a benne lévő reszveratrol hatásával magyarázzák. Laboratóriumi állatok élettartamát a polifenol adásával már korábban sikerült jelentősen meghosszabbítani, de ehhez olyan adagokat kellett alkalmazni, amit vörösbor formájában egy ember csak napi legalább 1000 borospalack megivásával lett volna képes bevenni.

Most Tomas Prolla amerikai professzor és munkatársai egereken végzett kísérleteikről számoltak be. Az állatok a korábbi vizsgálatokhoz képest kis reszveratroladagokat kaptak és a kutatók azt vizsgálták, lassítja-e a kezelés az egerek öregedését.

Régebbi vizsgálatok azt bizonyították, hogy a kalóriabevitel csökkentése - koplalás - esetén a kísérleti állatok tovább élnek. Ez bonyolult genetikai változások eredménye volt és Prolla professzor csapata is ezt tanulmányozta reszveratrol adása során.

Középkorú - 14 hónapos - egereket kezdtek kezelni. Egyik egércsoport a táphoz reszveratrolt is kapott, a másik csoport tagjait ellenőrzött mértékben koplaltatták, a harmadik csoport kontrollként élt a megszokott módon, kezelés nélkül.

A reszveratrol adása hasonló módon és mértékben befolyásolta a sejtek genetikai változásait, amelyek az életkor előrehaladásával kapcsolatosak, mint a koplaltatás. A kalóriabevitel csökkentése lassítja az öregedést, de az élet minőségének romlása miatt ez a módszer nem folytatható. Ha viszont a reszveratrolkezelés hasonló, kedvező eredménnyel jár, alapvetően változhat a korosodás elleni küzdelem.

A gének változásai az élő szöveti sejtekben érzékenyen jelzik a kor előrehaladását. Ez a tudományos eljárás jobban kimutatja az öregedés mértékét, mint az életkor. Az amerikai kutatók azt észlelték, hogy a reszveratrol különösen a szívizomsejtek és a csont öregedését lassította.

"Ilyen anyagok fölfedezése megváltoztathatja a közegészségügy helyzetét a betegségek gyakoriságának csökkentésével és remélhetőleg életkilátásaink javítása útján" - mondta a vizsgálócsoport vezetője. Reszveratrol táplálékkiegészítő formájában kapható, de az optimális emberi adag nem ismert és a mellékhatások kockázatára sincsenek adatok. A természetes reszveratrolnál lényegesen erélyesebb hatású molekulák előállításával foglalkozó laboratóriumban viszont már létezik a tökéletesített polifenolváltozat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását