2024. április 27. - Zita

Hol fekszik Weinbergia?

Nick Mamatas 36 éves amerikai írót "elleninformációs" írásai tették ismertté. Megjelent egy antológiája Minden, amit tudsz, hamis: titkok és hazugságok kézikönyve címmel. Legújabb írása: Hogyan üzent hadat apám Amerikának.
2008. június 7. szombat 15:45 - Hírextra

A könyv szatíra, stílusjegyei itt-ott Mark Twainre emlékeztetnek. Története New York egyik peremvárosában játszódik, amikor az emberek még nem tértek magukhoz a 2001. szeptember 11-i sokk után. Főhőse Daniel Weinberg, tipikus átlagember, akit megzavart a terrorizmus mértéktelen kihívása és úgy látja: nem bízhatja magát az Egyesült Államok kormányára, amely nem tudta megvédeni polgárait.

Elhatározza, hogy saját kezébe veszi a maga és családja sorsát. Felveteti magát takarítónak az egyetemre, hogy részt vehessen fizikaelőadásokon, minden szükséges információt letölt internetről, végül a városi kukákból és illegális csatornákon keresztül összeszedi az anyagokat egy kezdetleges atombomba elkészítéséhez. Bombáját aztán elrejti egy kerti törpébe.

Az atombomba által nyújtott "biztonság" fedezékéből ezután már csak három dolgot kell elintéznie. A nagy eseményt be kell jelentenie a világnak, ki kell kiáltania Weinbergia függetlenségét és - el kell mondani az egészet a feleségének. Ám sem a világ, sem a feleség nem reagál jól a hírre. A családot körülveszi az FBI, a hadsereg és ráveszik az új államot, hogy térjen vissza az USA kebelébe.

A várakozással ellentétben azonban a helyzet ezzel nem normalizálódik, sőt, még abszurdabb lesz. Rengetegen kérnek Weinbergiától menedékjogot és az egész országban elszaporodnak a magukat független államnak nyilvánító házak, farmok, szupermarketek, falvak.

Bár a regény a paranoiás biztonságkeresés allegóriája, érdeme, hogy nem farag belőle semmiféle ideológiát. Az író a regényhős fiának jellemzésén keresztül foglalt közvetve állást ebben a kérdésben egy interjú során: "Annak ellenére, hogy intelligens, apolitikus és soha nem jutott volna eszébe, hogy egy ideológiát használjon fel cselekedeteinek igazolására" - mondta a Corriere della Sera című olasz lapnak.

Mamatas "marktwainizmusára" ragyogó példa Weinbergia leírása: "Területe 180 négyzetméter plusz két és fél fürdőszoba. Lakossága három fő. Népsűrűsége egy ember 60 négyzetméterenként. Éghajlata légkondicionált. Hivatalos vallása: néha hallani lehet +Jézusom, Jézusom!+ felkiáltásokat, amikor a tévében hülyeségek hangzanak el" - olvasható a regényben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását