2024. április 20. - Tivadar

Csokis érdekesség

Mit, hol, mennyiért, milyen minőségben. A csokoládé mindannyiunk kedvence. de vajon tudjuk-e, hogy ilyen is az igazán jó csokoládé? És más érdekességek.
2008. június 7. szombat 23:26 - Hírextra
A kakaóbab-õrlemény mézzel, fûszerekkel (vanília, bors, fahéj) és vízzel készült elegyét, a csokoládéitalt a maja és az azték kultúrában csak a társadalom kitüntetett férfi tagjai, magas rangú állami hivatalnokok, kiváló harcosok és papok ihatták, nõk egyáltalán nem fogyaszthatták.

• Az egy fõre jutó évi csokoládéfogyasztás az USA-ban 4,6 kg, Hollandiában 7,7 kg, míg Magyarországon 3,95 kg. Az európai átlag 6,54 kg, Svájc csokoládéfogyasztása viszont kiemelkedõ, évi 10,1 kg/fõ.

• A Japánban gyártott csokoládé cukortartalma kisebb, mint az Európában megszokotté, viszont több zsiradékot tartalmaz – mivel a zsír egyébként is fontos összetevõ a csokoládé jellemzõinek kialakításában, változtatása sokféle termék elõállítását teszi lehetõvé.

• Finn kutatók kimutatták, hogy azok a babák, akiknek anyja a várandósság ideje alatt több csokit evett, vidámabbak és kiegyensúlyozottabbak más babákhoz képest.

• Az elsõ és második világháború alatt a katonák élelmezésének alapvetõ része volt a rendszeres csokoládéporció, magas tápértékének köszönhetõen.

• A csokoládéfigurák üreges testének elkészítéséhez a régi idõk cukrászai a centrifugális erõt használták ki: egy formába kevés csokoládét öntöttek, lezárták, és alaposan megforgatták. Amennyiben sikerült eltalálni a fordulatszámot és a mennyiséget, a csokoládémassza belülrõl teljesen beborította a formát. Ma a csokoládémikulást és a csokoládé nyuszit hasonló eljárással készítik, annyi különbséggel, hogy ma két fél formából illesztik össze a figurákat, a csokoládétestek peremének felmelegítésével.

• A kakaóbab több mint 500 különbözõ aromát tartalmaz, így különlegesen összetett ízhatás jellemzi.

• A csokoládét évszázadok óta afrodiziákumként tartják számon, mivel olyan vegyületet tartalmaz, melyet az agy is termel, amikor szerelmesek vagyunk. Számos kísérlet azonban bebizonyította, hogy kb. 4000 szelet csokoládét kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy vágyfokozó hatása érvényesüljön.

• Testedzés közben, különösen állóképességet igénylõ tevékenységek során, jelentõsen növelhetõ a teljesítmény, ha megfelelõ mennyiségû szénhidrát áll a szervezet rendelkezésére. Sok sportoló szívesen fogyaszt édességet, csokoládét energiakészleteinek feltöltéséhez, különösen edzés és versenyek során, amikor fõtt étel fogyasztására nincs mód.

• A széles választéknak köszönhetõen ma már az édességek között olyanokat is találhatunk, amelyek egyes diétára szoruló betegségek esetén is fogyaszthatóak (pl. diabetikus csokoládé).

• Ha lehangoltak vagyunk, a csokoládéból elég egykét kocka, hogy felfrissüljünk, és jobban érezzük magunkat. Bizonyított tény ugyanis, hogy a csokoládé a kakaóbab egy bizonyos hatóanyaga nyomán fokozza a boldogságérzetet.

• A kozmetikai ipar már régóta alkalmazza a kakaóvajat, mivel a kakaóvajat tartalmazó termékek tisztítják, ápolják és védik is a bõrt. Egy új felfedezés nyomán azonban a szépségápolás egyik fõszereplõjévé is válhat a kakaóvaj, hiszen ez az anyag nagyon gazdag teobrominban, amely a koffeinhez hasonlóan serkenti a zsírégetõ folyamatokat. Ezért nagy elõszeretettel használják fogyasztó és zsírégetõ krémekben, amelyek visszaadják a bõr puhaságát és rugalmasságát. Hazánkban is elérhetõ egyes helyeken a csokoládés testpakolás. Ez a kellemes illatú kezelés zsírbontó hatása mellett elõsegíti a „boldogsághormonok” (endorfin) termelését.

• A tejet nem tartalmazó étcsokiban nincs koleszterin.

• Már több mint 15 éve kutatja egy nemzetközi vállalatcsoport a kakaóban rejlõ táplálkozási és gyógyászati lehetõségeket tudósokkal és olyan neves egyetemekkel szorosan együttmûködve, mint például a Harvard és a kaliforniai Davis Egyetem. A kakaóban is megtalálható flavanoidok egy fajtájának kutatása közelebb vihet bennünket a szívés érrendszeri megbetegedések étrendi kezeléséhez.

• A kakaóbabban található flavonoidok gátolják az öregedésért is felelõs szabad gyökök képzõdését.

• 40 gramm tejcsokoládé ugyanannyi antioxidánst tartalmaz, mint egy pohár vörösbor.

• A legtöbb antioxidáns az étcsokoládéban van: kétszer annyit tartalmaz, mint a tejcsokoládé.

• Az antioxidánsés a zsírsavbevitel is pozitív irányba változik, ha a csokoládét olajos magvakkal, gyümölccsel együtt esszük.

Forrás: Vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását