2024. április 26. - Ervin

Rosszalvó dohányosok

Kevesebb időt töltenek mélyalvásban a dohányosok, mint a nemdohányzók - állapították meg amerikai kutatók alvó dohányosok agyi aktivitását követve. A dohányzók négyszer-ötször gyakrabban panaszolták, hogy nem érzik kipihentnek magukat, mint a nemdohányzók
2008. február 5. kedd 10:51 - Hírextra
A cigarettában lévő nikotin rémálommá válhat a dohányosok számára, mert stimulánsként hatva megnehezíti az elalvást. A kismértékű megvonási tünetek pedig, melyek az éjszaka előrehaladtával jelentkeznek, még inkább megzavarják a dohányosok álmát.

A cigarettázók alvási problémáit, azok okait Naresh Punjabi vezetésével vizsgálták a baltimore-i John Hopkins egyetemen, a tanulmány a Chest szaklapban jelent meg.

A kulcskérdés az, vajon a dohányzás által kiváltott orvosi gondok (a tüdő, vagy a szív problémái) okozzák az alvási nehézségeket, avagy a dohányzás önmagában is okolható.

A kutatásba negyven középkorú dohányost vontak be, akik egyikénél sem jelentkeztek még a dohányzás következtében kialakuló egészségügyi problémák. Kontrollként ugyancsak negyven középkorú, hasonló fizikai állapotban lévő nemdohányzót választottak.

A saját otthonukban alhattak a vizsgált emberek, ám elektroenkefalográfot (EEG) csatlakoztattak koponyájukhoz, mely rögzítette agyi elektromos aktivitásukat. A kutatók azt találták, hogy a dohányosok a nemdohányzókhoz képest kevesebb időt töltöttek mélyalvásban, viszont többet felszínes szendergésben.

A legnagyobb különbség az elalvás utáni szakaszban mutatkozott, mely azt a feltételezést támasztja alá, hogy a nikotin serkentő hatása ilyenkor akadályozza még a mélyebb alvást. A dohányosok 23 százaléka panaszolta, hogy nem pihente ki magát az éjszakai alvás során, míg a nemdohányzóknak csak öt százaléka említette ezt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását