2024. május 14. - Bonifác

A méhek könnyen tanulnak

A méhcsaládok képesek megtanulni egymás "nyelvét" - derül ki egy nemzetközi kutatásból, amelyet a PLoS ONE című internetes szaklap tett közzé.
2008. június 7. szombat 14:47 - Hírextra

Jürgen Tautz, a würzburgi egyetem professzora ausztrál és kínai kollégáival közösen végzett kísérletében egy európai és egy ázsiai méhrajt helyezett egy kaptárba. A két fajhoz tartozó rovarok tánca különbözött, de az ázsiai méhek egy idő után követni tudták európai rokonaik koreográfiáját, és helyesen is értelmezték.

A családok közti megértés azonban nem mindig működik, és többek közt függ a királynőtől is: egy ázsiai királynő vegyes népének dolgozói általában megértették egymást, ha azonban a királynő Európából származott, az európai dolgozók két-három nap alatt megölték ázsiai társaikat.

A szaklap adatai szerint a mézelő méh világszerte előforduló kilenc faja 30-50 millió évvel ezelőtt szétvált, és a táncnak különböző formáit fejlesztette ki. Összehasonlításul: a mai ember nagyjából százezer éve hagyta el Afrikát, és szóródott szét különböző nyelveket kialakítva a Földön.

A méhek táncának tartalma minden faj esetében azonos, de a kifejezésük különbözik, hasonlóan, mint az emberi nyelvek esetében. A tánccal a raj tagjai az újonnan felfedezett táplálkozó-, ivó-, esetleg lakóhelyekről tájékoztatják társaikat. Az irányt egy eltáncolt egyenes adja meg, míg a távolságot a tánc időtartama.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását