2024. április 27. - Zita

Táncra perdül a Miskolci Színház

Júniusban tárgyalja a városi közgyűlés a Miskolci Nemzeti Színház tánctagozatának szeptemberi elindításáról szóló előterjesztést - jelentette be a teátrum pénteki évadzáró társulati ülésén Fedor Vilmos, a borsodi megyeszékhely alpolgármestere.
2008. június 6. péntek 17:52 - Hírextra
Az ország első kőszínházának 150. évadát lezáró ünnepségen az alpolgármester elmondta, hogy június 26-án tárgyalja a közgyűlés azt az előterjesztést, amely szerint 2008 szeptemberétől megkezdheti működését a Miskolci Tánctagozat. "Erre vártunk öt esztendeig" - jegyezte meg Fedor Vilmos.

Kiemelte, hogy nagyon szép évet zárt a Miskolci Nemzeti Színház, a jubileumi ünnepet számos díj és kitüntetés emelte. Példaként említette egyebek mellett, hogy a borsodi megyeszékhely elnyerte a Kultúra Magyar Városa címet, amelyben hatalmas érdemei vannak a színháznak, a teátrum és mindenkori közönsége pedig megkapta a Miskolci Múzsa Díjat is.

Halasi Imre színházigazgató úgy fogalmazott, hogy ötéves vezetői tevékenysége alatt számos szép eredményt elértek, amelyre büszkék lehetnek, de szerénynek kell lenni, ha a 150 esztendő eredményeivel együtt értékelik.Kifejtette: az eltelt idő alatt több mint ötven bemutató, és kétezer előadás volt a teátrumban, mindezt több mint egymillió néző láthatta.

Az igazgató arra is kitért, hogy amikor anno a színház élére került, megfogalmazott egy mottót, amely szerint "a színház élni segít". Most, hogy további fél évtizedre bizalmat kapott, úgy gondolja, ezt a jelmondatot nem szabad megváltoztatni. "Az életet élhetővé varázsolni természetesen nem csak a mi dolgunk, de rengeteg részünk van ebben" - fűzte hozzá.

Arról is beszámolt, hogy ebben az évadban 439 saját előadásuk volt, ebből 13-at "vendégségben" mutattak be, és összességében mintegy 200 ezer néző tekintette meg a darabokat. Ebben az évadban az utolsó előadást szombaton tartják, de a munka nem áll meg, ugyanis kezdődik az operafesztivál és a nyári színház. Itt az utolsó darabot július 13-án láthatja a közönség. Az új szezonban, amelynek kezdete augusztus 25-e, tizenegy új bemutatóval készülnek.

Halasi Imre elmondta: úgy döntöttek, kibővítik az örökös tagok körét, tehát a színház világából valamennyi dolgozó kiérdemelheti ezt a kitüntető címet, nem csak a művészek. A társulati ülésen a színház örökös tagjává választották Kerékgyártó Lászlót, a teátrum nyugalmazott gazdasági igazgatóját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását