2024. április 23. - Béla

Kuvasz, atlétatrikóban

A korai kánikulának örülnek a nyaralók, de gondokat is hoz az életükbe. Sőt, a hozzájuk tartozó állatokéba is, - nekik is szükségük van a napfényre és a melegre, de csak bizonyos mértékig. A túlzott ultraibolya sugárzás és a hőség ellen őket is védeni kel
2008. június 6. péntek 09:40 - Hírextra
A túl nagy forróságban a kutyák - főként a hosszú szőrűek - nagyon szenvednek, ezért ilyenkor az árnyékba húzódnak hűsölni. A fák, vagy bokrok alatt a nedves földbe hatalmas lyukakat ásnak, majd belefekszenek.

Soha ne felejtsük el, hogy állataink nem képesek úgy izzadni, és ezáltal a felesleges hőtől megszabadulni, mint mi. Testfelületükön ugyanis jóval kevesebb a verejtékmirigy, mint nálunk, és ezek is inkább a talppárnákon találhatók. A hőleadás egyedüli megoldása a lihegés, amely révén azonban nemcsak hőt, de nagyon sok folyadékot is veszítenek, ezért a víz folyamatos pótlására nagy gondot kell fordítani. Azt se felejtsük el, hogy az ivóvizet a nagy melegekben gyakrabban cseréljük, mert a felmelegedett vizet kedvenceink nem, vagy nem szívesen isszák meg.

 Segíthetünk rajtuk úgy is, hogy - amely fajtáknál csak lehetséges, mint például az uszkár, a schnauzer, illetve ha nem visszük kiállításra, akkor a bobtail, és a máltai is - nyírassuk rövidre a nagy bundát kozmetikussal. Könnyebben lehet kezelni a rövidebb szőrt, s a hőguta kialakulásának is kisebb az esélye.

A megrövidített szőrű állatok viselkedése is megváltozik: sokkal jobb kedvűek lesznek, szinte megfiatalodnak! Egy veszélyt azonban rejthet a rövid szőr (különösen a fehér bundájú, és rózsaszín bőrű fajtáknál): a tűző napon könnyen leégnek. Ezt elkerülendő vagy ne engedjük kedvencünket a napra, vagy öltöztessük egy régi, és már nem használatos pólóba. Kissé mulatságos lesz, de ez esetben a praktikum fontosabb az esztétikumnál.

Ha autóval magunkkal utaztatjuk állatainkat, mindig vigyünk egy kis üvegben számukra vizet. Időnként álljunk meg pihenni egy rövid sétára az autópálya parkolójában és engedjük le az ablakot. Ha tehetjük, inkább kora reggel induljunk, amikor nincs olyan nagy hőség. Ha autónk légkondicionálóval van felszerelve, használjuk ki a lehetőséget, de óvatosan: a légkondi túlzott működtetése mind nálunk, mind állatainknál kötőhártya-gyulladás veszélyével járhat.

Ha bevásárolni megyünk – még ha csak 5 percre" is – soha ne hagyjuk őket egyedül az autóban! Kiváltképp ne felhúzott ablakokkal, mert a levegő hőmérséklete pillanatok alatt a kritikus hőmérséklet (45-50 fok) fölé emelkedik, és kialakul a baj. Ilyenkor kedvencünk elfekszik, erőteljesen liheg, hívásra nem, vagy csak alig reagál, később tudatvesztés is kialakulhat.

 Elsősegélyként hideg vizes borogatás kerüljön a végtagokra, a szájat és környékét nedves ruhával töröljük meg, az állatot haladéktalanul vigyük hűvös helyre, és mielőbb juttassuk állatorvoshoz. Öntudatlan állapotban tilos vizet, vagy bármilyen folyadékot itatni a kutyával a félrenyelés veszélye miatt!

Ha állatunk műtéti beavatkozáson esik át, és a műtét után hazavihetjük, azt lehetőleg még a hűvösben tegyük. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor a kis beteggel mielőbb siessünk haza, mert hőszabályozása még gyorsabban és könnyebben felborulhat, mint egészséges társaié.
A hűsölés másik módja az úsztatás. Annak ellenére, hogy minden kutya ösztönösen tud úszni, tehát erre nem kell őket megtanítani, mégsem mindegyik szereti a vizet. A nagy, hosszú szőrű állatokat (puli) a vizes bunda súlya könnyen lehúzza a víz alá, ezért őket vagy ne úsztassuk, vagy a szőrt szintén vágjuk, vágassuk rövidre a nyaralás előtt. Ha strandon, tóparton, vagy szabad víz mellett nyaralunk, csak akkor engedjük a vízbe kutyáinkat, ha azt tábla nem tiltja, ha nem zavarjuk ezzel mások nyugalmát, illetve ha annak vize kellőképpen tiszta. Sokszor előfordul ilyen fürdőzések után, hogy kutyánk füle begyullad a fertőzött, szennyezett víztől. Ne halogassuk a dolgot, mielőbb vizsgáltassuk meg őt állatorvossal, aki megefelő kezeléssel kigyógyítja a fertőzésből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását