2024. április 28. - Valéria

Kutatás -40 fokos hidegben

Alain Hubert a tavalyi útja során olyan helyszíni méréseket is végzett, amelyekkel majd az Európai Űrügynökség (ESA) CryoSat-2 műholdjának a méréseit tudják kalibrálni - írja az Űrvilág asztronautikai hírportál.
2008. június 6. péntek 14:08 - Hírextra
Dixie Dansercoer kísérte a kutatót a sarkvidéki tengereket borító jégmezőkön át vezető úton. Oroszország északi részéről indultak, az Északi-sarkon át Grönlandra jutottak el, olyan útvonalon, amelyet előttük még senki sem próbált. Eközben az ESA Envisat távérzékelő holdjának felvételeit használták a zajló jégmezőkön való biztonságos átkeléshez.

Az expedíció során alkalmanként -40°C-ig süllyedő hőmérséklettel és a nehéz szánok húzásával is meg kellett küzdeniük. Sokszor találkoztak jegesmedvékkel is. Mindeközben 50 km-enként arra is gondot fordítottak, hogy megmérjék a hóréteg vastagságát. Hubert szerint maguk a mérések nem voltak bonyolultak, a munka rutinfeladattá vált.

A sarkvidéki környezetben bekövetkező változások figyelése fontos ahhoz, hogy a klímaváltozás hatásait jobban megérthessük. A helyszíni expedíciók mellett ehhez járulhatnak hozzá a rendszeresen, nagy területről végezhető műholdas mérések. A CryoSat-2 a 2005-ben az indítás során szerencsétlenül járt előző Cryosat műhold pótlására készül. Felbocsátása 2009-re várható.

A CryoSat-2 a tengeri jég vastagságának változását, a szárazföldet borító jégréteget vizsgálja majd. A radarmérések pontos értelmezéséhez tudni kell, hogy a felszínt borító hótakaró milyen hatással van a mért magasságértékekre. Ebből a célból az ESA terepi és légi előkészítő felméréseket végez. Ebbe a sorba illeszkedik az Arctic Arc expedíció felajánlása, a hóvastagság-mérések elvégzése is.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását