2023. december 3. - Ferenc, Olívia

Gyurcsány: új szakasz kezdődik

Az alternatív gazdasági programot közzétevő Oriens pénzügyi tanácsadó cég is ott lesz a jövő heti kétnapos kormánykonzultáción - erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök írt pénteki blogbejegyzésében, amelyben leszögezi: új periódus kezdődik a gazdaságban, a
2008. június 6. péntek 15:16 - Hírextra
Jövő kedden és szerdán Gyurcsány Ferenc kétnapos tanácskozást tart, amelyen a kormány tagjai, az államtitkárok, az MSZP elnöksége és frakcióvezetése vesz részt, annak érdekében, hogy érdemi konzultációt folytassanak a következő két év politikai programjáról.

A miniszterelnök blogbejegyzésében ugyanakkor arról is írt, hogy meghívják a tanácskozásra az Oriens pénzügyi tanácsadót is, amely "A növekedés programja" címmel elsőként a Figyelőben közölte egyensúlyjavító programját.

Az Oriens égisze alatt négy ismert, fiatal makrogazdasági szakember: Barabás Gyula, Holtzer Péter, Orbán Krisztián és Vojnits Tamás fejtette ki véleményét a magyar gazdaság állapotáról. A szakemberek szerint a növekedés beindításához csökkenteni kell a munkavállalást terhelő adókat, amit az állam szociális kiadásainak mérséklése tenne lehetővé, elsősorban ott, ahol a szociális juttatások ma nem ösztönöznek munkavállalásra. Vagyis szerintük az adórendszer és a költségvetési kiadások mellett a munkakínálat terén is átfogó reform szükséges. Javaslatuk mintegy ezer milliárd forinttal csökkentené a foglalkoztatás költségeit, ehhez a forrást az állami kiadások mérséklésével, bizonyos adó- és járulékfizetési szigorításokkal biztosítaná.

Gyurcsány Ferenc blogjában azt írta, a szerdán megjelent elemzést a kormány néhány tagja és szakértője már korábban megismerhette, társaság képviselőit kedden egy kétórás konzultáción hallgatták meg.

Mint írta, megkérte a társaságot, hogy a Magyarország előtt álló kihívásokról, lehetőségekről és kockázatokról szóló elemzésüket a jövő heti kormánykonzultáción is mutassák be, az Oriens pedig elfogadta a meghívást.

A miniszterelnök a kezdeményezést indokolva azt írta: ugyan a kormánynak elsősorban nem mások javaslatát kell vitatnia, hanem saját javaslatokat kidolgozni, de a saját javaslatok kidolgozásában segít, ha látnak mások által megfogalmazott képet is.

Gyurcsány Ferenc blogbejegyzésében utalt arra is, egymás után jelennek meg különböző javaslatok arról, miként lehetne élénkíteni a magyar gazdaságot. Szerinte ez önmagában is jelzi, hogy lezárult az egyensúly-teremtés szakasza, és új periódus kezdődik: az egyensúlyi program helyett a növekedési program kerül előtérbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását