2024. április 29. - Péter

Eltűnt festményeket keresnek

A régi városházát díszítő festményeket szeretné visszaszerezni a nagykanizsai önkormányzat - írta pénteken a Zalai Hírlap.
2008. június 6. péntek 09:45 - Hírextra
A képeket 1945-ben, amikor a németek Sormásról lőtték Nagykanizsát és kigyulladt a városháza, Paizs Ferenc, a város akkori főjegyzője a mai zeneiskola épületébe menekítette, majd a hivatallal együtt más-más épületbe szállították. Néhány évvel később, az állampárt főügyészének parancsára levették a Széchenyi Istvánt, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Ferenc Józsefet és Erzsébet királynőt ábrázoló alkotásokat, és a hengerre tekert képeket a korábbi városháza padlásán helyezték el, őrzésükkel pedig az akkori házmestert bízták meg - olvasható a lapban.

A vámhivatal, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Nemzeti Bank engedélyével a hat kép 1986-ban az Amerikai Egyesült Államokba került, ahol az ott élő, magyar származású Fodor Aladár megvásárolta a festményeket.

Károlyi Attila, az önkormányzat jelenlegi képviselője javaslatot tett, hogy a város vegye fel a kapcsolatot az azóta már elhunyt Fodor János leszármazottjaival és az amerikai szervezetekkel, mert az eddigi információk szerint a képek az ő birtokukban vannak.

Az 1950-es években az alkotásokat 60 ezer forintra becsülték, de a lokálpatrióta Károlyi Attila szerint az összértékük ma több mint kétmillió forint. A képek visszaszerzése - azokkal a szintén eltűnt polgármesteri portrékkal együtt, amik valószínűleg a városban vannak magántulajdonban - sokkal inkább az eszmei értékük miatt fontos a város számára - írta a Zalai Hírlap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását