2024. március 29. - Auguszta

Címvédés kizárva?

Szombat 18 órakor a Svájc-Csehország mérkőzéssel Bázelben megkezdődik a 13., osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság, melynek legnagyobb favoritjai között nincs ott a címvédő görög válogatott.
2008. június 6. péntek 12:18 - Hírextra
Négy éve a kontinensviadalok történetének egyik legnagyobb meglepetését okozva - többek között a franciákon, a cseheken és a házigazda portugálokon túljutva - hódították el a trófeát a görögök, de ennek a bravúrnak a megismétlésére vajmi kevés esélye van Otto Rehhagel csapatának, már csak a budapesti fellépésükből kiindulva, amikor is alulmaradtak 3-2-re a magyarokkal szemben. Sokak szerint már az is meglepetés lenne, ha a csoportból továbbjutna az együttes, amelyben a német szakvezető 10 játékost őrzött meg a négy évvel ezelőtti keretéből. A D jelű kvartettben szerepel ugyanis a mindig esélyesnek tartott, de a nagy tornákon rendre elbukó spanyol, továbbá a potenciális meglepetéscsapatok közé sorolt svéd és orosz válogatott. Utóbbi gárda ugyanakkor komoly veszteséget szenvedhet el már a torna rajtja előtt, mivel komoly a veszélye, hogy egyik legjobbja, az UEFA Kupában 10 találatával gólkirály és a szentpétervári Zenittel győztes Pavel Pogrebnyak térdsérülése miatt kénytelen lesz kihagyni az Eb-t.

Ha a görögök esetleges korai búcsúja nem is lenne meglepetés, a legjobbak közé sorolt gárdák közül biztosan akad olyan, amelynek a csoportkör jelenti a végállomást, erre a C jelű "halálnégyes" a garancia. Ebben a kvartettben szerepel ugyanis a vb-győztes olasz, a vb-ezüstérmes francia és a végső sikerre mindig esélyesnek tartott holland gárda, ráadásul Romániát sem lehet egy kézlegyintéssel elintézni. Abban a tekintetben egyforma a három élcsapat, hogy keretükből kiesett egy fontos láncszem: az olaszok csapatkapitányukat, Fabio Cannavarót lesznek kénytelenek nélkülözni, a hollandoknál Ryan Babel dőlt ki, míg a franciáknál Patrick Vieira szereplése kétséges, az ő sorsáról várhatóan az utolsó pillanatban dönt Raymond Domenech szövetségi kapitány. Könnyen elképzelhető, hogy a románok lesznek a mérleg nyelve, az ugyanakkor nagy meglepetés lenne, ha megtréfálnák a "nagyokat" és ők jutnának tovább.
A B csoportban két dolog igen valószínűnek tűnik: a vb-bronzérmes németek továbbjutása és a társházigazda osztrákok kiesése. Előbbi gárda igen látványos játékkal sorra szállítja a kitűnő eredményeket, míg az osztrákok az Eb előtt jószerivel csak Máltát tudták legyőzni... A másik továbbjutó helyért a Magyarországon döntetlennel hangolódó Horvátország, továbbá Lengyelország verseng majd.

Az A jelű négyes a legkiegyenlítettebbnek tekinthető. Egyedül a legutóbb ezüstérmes portugálok emelkednek ki, de a csehek, a törökök vagy éppen - a hazai pályát kihasználva - a svájciak továbbjutása sem lenne meglepetés.

A kieséses szakaszban az A és B, illetve a C és D csoport két-két továbbjutója csatározik egymással a negyed- és az elődöntőben, azaz érdemes megnézni, hogy az esélyes csapatok mely ágakra kerültek. A könnyebbnek tekinthető felső ágon szerepel Portugália, Németország, de figyelni kell Csehországra és Horvátországra is, míg az alsón Franciaország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország mellett ott van még Svédország, Oroszország és a címvédő Görögország is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását