2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Borult a Fidesz-MSZP koalíció

Borult a Fidesz-MSZP koalíció a somogyi közgyűlésben, a Somogyért kiállt Gyenesei István mellett a 40 tagú testület pénteki, balatonföldvári kihelyezett ülésén.
2008. június 6. péntek 20:18 - Hírextra
A mintegy negyven napirend megtárgyalást követően Kövér István, a közgyűlésben tíz taggal résztvevő Somogyért frakció tagja nyilatkozatot olvasott fel, amelyben a Somogyért Egyesület és a közgyűlési frakció határozott kiállásáról biztosította a megyei közgyűlésben Gyenesei István önkormányzati minisztert, a civil szervezet elnökét és országgyűlési képviselőjét.

Nyilatkozatukban visszautasítják "az alaptalan rágalmakat és a tények elferdítését alapuló hamis állításokat, amelyeket Gyenesei István miniszteri kinevezésének hírére a jobboldali média kriminalizált".

Ezzel kapcsolatosan azt írták: megdöbbenéssel szembesültek azzal, hogy Gelencsér Attila (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke "gátlástalanul, a politikai játékszabályokat és erkölcsi normákat felrúgva, olyan lejárató kampányba kezdett, amely a rendszerváltás óta példa nélküli, és amely a polgári demokráciákban elfogadhatatlan".

"Meggyőződésünk, hogy a közéleti szereplőhöz méltatlan hangnem kizárólag a támadások kiagyalóit és a rágalmak hangozatóit minősíti" - szögezte le a Somogy Egyesület elnöksége és a megyei közgyűlés frakciója.

Kolber István, a közgyűlés tíztagú MSZP-SZDSZ frakciójának tagja ezt követően bejelentette: az MSZP szünetelteti a 2006-ban megkötött együttműködést a Fidesszel a somogyi közgyűlésben.
Közölte, hogy a frakció számára elfogadhatatlan az a stílus és módszer, amit a közgyűlés elnöke képvisel, mint ahogy azok a sajtóbeli nyilatkozatai is, amelyekben mindig megbújik "más emberek munkájának a lebecsülése", s többnyire arról szólnak: ebben a megyében korábban minden rossz volt, s őt azért tették a megye élére, hogy tegyen rendet.

Ezek a megnyilvánulások és az elmúlt hónap eseményei - "elgondolkodtatták" a frakciót - mondta Kolber István, aki ez utóbbival Gelencsér Attilának a korábbi közgyűlési elnök, Gyenesei István idején történt döntésekkel kapcsolatos nyilatkozataira utalt.

Kolber István szavaiból ugyanakkor az is kitűnt, hogy ezt a helyzetet átmenetinek tekintik. Reményét fejezte ki, hogy egy korábbi - a három közgyűlési frakció együttműködésekor létrejött megállapodás értelmében - a Somogyért is ad közgyűlési alelnököt (a többször is jelölt Gyenesei Istvánt a Fidesz-frakció nem fogadta el, ezért időközben a Somogyért ki is lépett a hármas koalícióból), és ha a három frakciónak sikerül egymással rendeznie közös dolgaikat, a jövőben a Somogyért is részt vesz a munkában.

Gelencsér Attila válaszában kifejtette: "az elhangzottak azok nagyrészt a jobboldali médiával vitatkoznak". "Én nem vagyok jobboldali média, én a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke vagyok, aki szabálytalanságokat talált a fiókban a vizsgálatokat követően" - szögezte le a politikus, hangsúlyozva: a szabálytalanságokkal kapcsolatban nem tud mást mondani, mint azt, hogy ha ilyet talál, akkor azt a jövőben is el fogja juttatni a hatóságokhoz. A médiának pedig, ha kérdezik, válaszolni fog, ez a kötelessége.

Közölte: a felvetésekre a szabályoknak megfelelően 15 napon belül írásban válaszol.
Gyenesei István (Somogyért Egyesület) az elhangzottakra reagálva azt mondta: nem haragudott eddig sem a támadások miatt, és ezután sem fog. Amint tisztázódik a helyzet a közgyűlésben az őt ért vádakat illetően, készek az együttműködésre - tette hozzá.

Közölte: a Somogyért Egyesület a 2006-os választáskori megállapodás értelmében félidőben új tagokat delegál a közgyűlésbe, ezt követően - novemberben - a frakció ismét állít jelöltet a közgyűlés jelenleg üres, harmadik alelnöki posztjára.

Ha nem tudnak megállapodni és együttműködni a frakciók, az a döntéseket lehetetlenné teszi, ugyanis egyszerű többséggel sem tud egyik képviselőcsoport sem előterjesztéseket elfogadni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását