2021. december 9. - Natália

Még száz évig szennyez az erőmű

Száz éven belül biztosan nem szűnik meg a nukleáris szennyeződés az északnyugat-angliai Sellafieldnél, a legnagyobb brit atomipari létesítmény környékén - állapította meg a brit törvényhozás alsóházának államháztartási bizottsága.
2008. július 10. csütörtök 13:43 - Hírextra
A hatalmas tengerparti telephelyen épült a Calder Hall, a második kommerciális atomerőmű a világon, amelyet 47 évi üzemelés után 2003-ban leállítottak, egy kiégett fűtőelemeket feldolgozó üzem azonban jelenleg is működik.

2020-ig ezt is bezárják, a létesítmény lebontása és a környezeti helyreállítási munkálatok azonban még évtizedekig eltarthatnak, a nukleáris szennyeződés pedig a jelentés szerint 2120-ig megmarad a környéken. Az alsóházi bizottság a felszámolás és a kármentesítés költségeit 73 milliárd fontra (21 ezer milliárd forint) becsüli - számolt be a BBC.

Sellafield régóta hírhedt a nukleárishulladék-feldolgozóban időről időre bekövetkező incidensekről. Az üzemben történt például ötven éve az addigi legsúlyosabb nyugat-európai nukleáris baleset: 1957. október 7-én tűz ütött ki az egyik plutóniumtermelő reaktorban, radioaktív anyagok jutottak a levegőbe és elszennyeződött 500 négyzetkilométernyi területet.

Évekkel később egy hivatalos jelentés megállapította, hogy legalább húszan a baleset által előidézett rákos megbetegedésekben haltak meg.

Legutóbb 2005-ben történt nagyobb baleset, akkor legalább 80 ezer liter sugárzó sav folyt ki egy sérült vezetékből, és a szivárgást hónapokig észre sem vették.

Az üzem ráadásul szakértők szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent a több mint 100 tonna felhalmozott plutónium miatt, amely 17 ezer olyan atombomba elkészítéséhez elegendő, amilyen 1945-ben romba döntötte Nagaszakit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását