2024. április 29. - Péter

Válaszút előtt a liberálisok

Kóka János szerint a szombati küldöttgyűlés résztvevőinek az önálló, független SZDSZ és a koalícióba való visszakérezkedés között kell választaniuk. A liberális párt elnöke erről az MTI-nek adott interjúban beszélt.
2008. június 5. csütörtök 13:31 - Hírextra
A Szabad Demokraták Szövetsége szombaton Budaörsön tartja tisztújító küldöttgyűlését. Az elnöki posztért Kóka János jelenlegi elnök és Fodor Gábor ügyvivő száll harcba.

A választás kapcsán Kóka János ugyancsak fontos stratégiai kérdésnek nevezte, hogy "vagy a tartalmi politizálást választjuk, vagy beszállunk a politikai szépségversenybe". Mint mondta, ő csak amellett tud kiállni, hogy a liberális pártnak az ország számára fontos ügyeket kell képviselnie.
Kóka János úgy véli, a párt tagjai értik, hogy az SZDSZ felelőssége rendkívüli a mostani helyzetben, mert hosszú évek után most van először lehetőségük arra, hogy a parlamentben és az önkormányzatokban világos liberális elveket képviseljenek.

Megjegyezte: sokan azt vetik az SZDSZ szemére, hogy az elmúlt 14 év alatt beleszürkült a koalícióba, elveszítette karakterét. "Most viszont itt van a lehetőség a határozott, tartalmi politizálásra és a függetlenség megőrzésére. Én ezt kínálom a küldötteknek június 7-én" - jegyezte meg.

Elmondta: egy belső felmérésből kiderül, hogy miközben öt SZDSZ-tagból négy az önállóság mellett teszi le a voksát, addig a koalícióba való visszatérést kevesebb, mint 20 százalék támogatja. A küldöttek hasonló arányban tartják fontosnak az állami kiadások csökkentését és a határozott, adócsökkentésre épülő gazdaságpolitikát. Kérdésre válaszolva hozzátette: tavaly két évre kapott bizalmat, és számít rá, hogy szombaton megkapja a felhatalmazást a párt megkezdett szervezeti erősítésének folytatására.
Kóka János kitért arra: győzelme esetén, ahogy egy évvel ezelőtt, a választás után most is a párton belüli egység helyreállítását tartja első feladatának.

"Fodor Gábornak akkor miniszteri pozíciót ajánlottam, kampányfőnökének, Gulyás Józsefnek az országos tanács elnökségét. Számos Gáborhoz köthető szakpolitikus kapott megbízatást liberális szakpolitikai kabinetek élén. Most kormánytagságot nem fogok tudni ajánlani, mert nem szeretném, ha a párt visszatérne a koalícióba, de azokra is számítok, akik ebben a kampányban nem engem támogattak" - mondta a politikus.

Kóka János az elmúlt egy évről azt mondta, hogy komoly szervezeti változások történtek a párton belül. Beindultak a belső képzések, javult az információáramlás, országos és helyi szakmai kabinetek tucatjai indultak útjukra, húsz irodát vettek saját tulajdonba. Hangsúlyozta, hogy költségvetésük egyre nagyobb részét fordítják a helyi ügyek felkarolására. Kiemelte, hogy a közös szakmai munka érdekében most kötött együttműködési megállapodást a frakció és a tavaly újjáalakított Önkormányzati Tanácsadó Testület.
Véleménye szerint az SZDSZ-nek és az országnak is változásra volt szüksége.

"A koalícióból való kilépéssel erre sor került. Most arra van szükség, hogy az SZDSZ végre egységesen tudjon felsorakozni egy karakteres, tartalmi politikára épülő program mellett" - szögezte le.

A szabad demokraták népszerűségi mutatói kapcsán úgy vélekedett, hogy 2000 óta szinte minden felmérés szerint a parlamenti küszöb alatt állt az SZDSZ, mégis minden választáson bejutottak az Országgyűlésbe és az Európa Parlamentbe.

A pártelnök érthetőnek nevezte, ha az utóbbi időszakban valóban elbizonytalanodtak a választóik.
"A borsodi csalás miatt túl sokat foglalkoztunk magunkkal. Ráadásul hiába léptünk ki gyakorlatilag teljes egységben a koalícióból. Sajnos ezzel kapcsolatban néhány bizonytalankodó, ellentmondó nyilatkozat is elhangzott" - fejtegette.

A politikus szerint ha az SZDSZ-t nem "terhelik a kényszerű kompromisszumok, a koalíció béklyója" és nem magával, hanem a programjának eredményes képviseletével lesz elfoglalva, akkor az általuk megkezdett változások eredményt hozhatnak. Véleménye szerint egy párt a vezetőjétől azt várja el, hogy éles helyzetekben ne hezitáljon, hanem tudjon döntéseket hozni, és azok mellett képes legyen következetesen kiállni. Úgy gondolja, hogy a liberális választók ezt értékelik.

Kóka János megjegyezte, hogy következetes politizálással sok, liberalizmusra fogékony választó bizalmát visszaszerezhetik.

"Ehhez azonban egyértelművé kell tennünk, hogy nem kullogunk vissza a koalícióba. Akkor fogják nekünk elhinni, hogy nem leszünk a szocialisták szatelitpártja" - mondta.

A politikus kitért arra: a következő hónapokban dől el, hogy a szocialisták ősszel az adótörvényekben, a költségvetésben tudnak-e számukra elfogadható gazdaságpolitikát képviselni. Szerinte volt koalíciós partnerük képes lehet támogatható programokat letenni az asztalra. Hozzátette, hogy ehhez a liberálisok világos, határozott és nyilvános feltételeket fognak kikötni. Ha őt választják az SZDSZ elnökének, akkor pártja hároméves ezermilliárd forintos adócsökkentési programot fogja képviselni a parlamentben.

Kóka János szükségesnek tartja, hogy ennek érdekében a párt a gazdasági élet képviselői után a többi parlamenti politikai erővel is egyeztetéseket kezdjen. Közölte, hogy ezek akkor lehetnek eredményesek, ha az SZDSZ egységesen áll ki az adócsökkentés mögött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását