2024. május 3. - Tímea, Irma

Orbán üzen a gazdasági élet szereplőinek

Orbán Viktor elsősorban a gazdasági élet szereplőinek üzent, amikor azt mondta, hogy válságkezelő kormányt kell alakítani a következő választások után - Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője és Juhász Attila, a Political Capital szakértője így ér
2008. június 5. csütörtök 18:13 - Hírextra
Orbán Viktor a Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság összejövetelén arról is szólt, hogy olyan embereket kell a következő kormány első időszakában munkára felkérni, akiknek nincs politikai karriervágyuk.

Juhász Attila szerint a beszédben elsősorban arról van szó, hogy Orbán Viktor hetek óta arról kívánja meggyőzni a gazdasági szféra szereplőit, hogy a Fidesz látja a reális viszonyokat, és képes lesz ezeknek megfelelően kormányozni. A válság szó hangsúlyozására pedig azért van szükség, mert meg kell magyaráznia, elsősorban a saját szavazótáborának, hogy miért lesz szükség a Fidesz esetleges kormányra kerülése esetén olyan intézkedésekre, amelyek természetszerűleg érdekeket sértenek.

Szomszéd Orsolya úgy értékelte a szerdán elhangzottakat, hogy Orbán az üzleti élet szereplőinek küldött üzenetet, amelyben az áll: ő és a Fidesz felelős, kormányképes erőt képvisel, és meg lehet bennük bízni.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője az elmúlt napokban és hetekben a korábban általa képviselt gazdaságpolitikai irányon kíván változtatni; ellépni a korábbi, irreális programtól - tette hozzá a politológus.

Juhász Attila úgy fogalmazott: amellett, hogy Orbán Viktor jelenleg a gazdasági életnek és a választóknak akarja bizonyítani kormányzóképességét, hosszabb távon mérsékelni szeretné a hitelvesztés kockázatát. "Egyik fő célja az, hogy ha a Fidesz majd kormányzati pozícióba kerül, akkor az emberek ne azt gondolják: Orbán nagyon mást mondott a választások előtt és után. Ezzel a lépéssorozattal ezt próbálja elkerülni" - mondta a politológus.

Kérdés azonban, hogy azokhoz a választókhoz, akik nem figyelik a politikát, eljutnak-e mindezek. "Nem lesz-e az az érzésük, hogy a Fidesz is hazudott? Orbánnak ezt kell megelőznie" - fogalmazott Juhász Attila.

Az egyik pólusa tehát a mostani Fidesz-kommunikációnak: ne azt lássák az emberek egy esetleges választási győzelem után, hogy a Fidesz hirtelen mást mond, mint korábban; a másik pólus pedig az, hogy a párt mondhassa: ők már felkészültek a kormányzásra - összegzett az elemző.

"Ahogy közeledik egy párt a kormányzáshoz, vállalnia kell, hogy van, akinek sérteni fogja az érdekeit. A Fidesz hozzákezdett ennek előkészítéshez" - tette hozzá a politológus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását