2024. április 29. - Péter

Ételmérgezés veszélyei nyáron

A nyári meleget a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, és gyakoribbak ilyenkor a különféle élelmiszerektől származó megbetegedések is. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal szakemberei szerint nyáron csak megbízható helyen érdemes vásárolni, még
2008. június 5. csütörtök 12:24 - Hírextra
Ilyenkor még fontosabb, hogy mennyire tiszta egy üzlet, illetve az eladók ruházata. Ahol ez nincs rendben, ott nem szabad élelmiszert vásárolni.

A szabályos csomagolás fontos, de leginkább a lejárati idő. Hűtendő terméket csak ott érdemes venni, ahol azt a vásárlás pillanatáig hűtőben tárolták. A mélyhűtött termék ne legyen zúzmarás, tartalma pedig összefagyott tömb - a több darabból álló áru.

Mindig a hűtést igénylő terméket kell utoljára megvenni, hogy minél kevesebb időt töltsön az alapanyag vagy mirelitkészétel hűtőn kívül. Több zacskót, szatyrot érdemes a vásárláshoz előkészíteni, hogy ne szennyezhesse egymást a hús, a kenyér, a zöldség - tanácsolja a MÉBIH.
A hűtőszekrény hőmérsékletét kevesen ellenőrzik, pedig csak akkor hatásos a hűtés, ha a húsokat, tejet 5 Celsius-fok alatt lehet tárolni. A zöldségek és a gyümölcsök számára ennél magasabb - 10-15 fok - az előnyösebb.

A nyers darált húst még aznap el kell készíteni, mert veszélyes alapanyag lehet.

A tojás frissességét a gyakorlott háziasszonyok már könnyen meg tudják állapítani: a friss tojás lesüllyed, a régi fent lebeg. A tojást felhasználás előtt meg kell mosni és külön-külön érdemes feltörni, hogy egy "végő" rossz, nem tegye használhatatlanná az előzőeket is. Ha a fehérje zavaros és elfolyósodott a sárgája, vagy nem jó a színe, a szaga, nem szabad felhasználni.

Nyáron fokozottabban kell ügyelni a higiénés konyhai alapszabályok betartására is. A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt baktériumok okozzák, ezért kell gyakran kezet mosni, és más-más edényben, vágódeszkán hasznos foglalkozni a hússal vagy más nyersanyaggal, illetve készétellel.

Az ideális étrend: sok zöldség, gyümölcs, saláta, könnyű fogások. Szomjoltásra a tiszta víz is kiváló.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását