2024. április 19. - Emma

Tiszta iskolából kevesebbet lógnak

Az alkoholalapú kézfertőtlenítők gyakori használata, valamint az osztályban található felületek napi egyszeri fertőtlenítőszeres áttörlése segít a gyomor- és bélrendszeri fertőzések okozta iskolai hiányzások mérséklésében - közölték amerikai kutatók a Ped
2008. június 4. szerda 10:42 - Hírextra
Azokban az osztályokban, ahol ezeket a fertőzés elleni egyszerű intézkedéseket alkalmazták, a vizsgált nyolchetes periódusban a diákok 16 százaléka volt gyomorproblémák miatt egy vagy több napra távol. Ezzel szemben azokban az osztályokban, ahol nem vezették be a módszert, a tanulók 24 százaléka hiányzott ugyanabban az időszakban - írja Thomas J. Sandora, a Harvard Egyetem orvosi fakultásának munkatársa tanulmányában.

Sandora és kollégái vizsgálatukba 15 iskolai osztály 285, 3., 4. és 5. osztályosát vonták be. A kézfertőtlenítés felügyeletét a gyerekek tanáraira bízták, akik ebéd előtt és után, a mosdó használata után, valamint olyan alkalmakkor szólították fel diákjaikat a kézmosásra, amikor például szennyezettnek ítélt tárgyat fogtak meg. Ezenkívül az iskolai padokat is megtisztították naponta egyszer, ebéd után ammónium-kloridos fertőtlenítőszerrel.

A kutatók mintákat vettek az iskolai padokról: a tisztított osztályokban a minták 9 százaléka, a többiben viszont 29 százaléka bizonyult a laboratóriumi elemzés során pozitívnak norovírusra.

A norovírus gyorsan terjed közösen használt fertőzött felületek érintésével, a páciensnél gyomor- és bélrendszeri panaszokat okoz. Az émelygéssel, hányással, hasmenéssel, lázzal járó fertőzésen az emberek többsége két nap alatt túljut, ám a gyerekek esetében szövődményekkel is járhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását