2024. május 18. - Erik, Alexandra

A másság kódja

Van, aki vágyik rá, hogy más legyen, megmutassa világnak ő egy individuum, személyiség, külön világ.
2009. június 15. hétfő 07:50 - Rémes Ágnes
Egymás szemében

Kertbeny Károly
A magyar származású Kertbeny Károly 1869-ben megalkottam a homoszexuális kifejezést.
Számos szervezet foglalkozik az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transz nemű) személyek jogegyenlőségével, érdekképviseletével, kulturális képviseletének kérédsével, köztük a 2009. január 25-én alakult Magyar LMBT szövetség. A szövetség ügyvezetőjével, Steigler Sándorral készített interjúból megtudtam, hogy napjainkban lényegesebb könnyebb megélni a homoszexualitást mint anno, mondjuk 20 évvel ezelőtt.

Nyíltabban lehet beszélni az ilyesfajta vonzalomról, a fiatalok pedig könnyen találnak olyan szórakozó helyet, ahol hasonló korosztályú és szexuális beállítottságú társaikkal ismerkedhetnek. Ebből kifolyólag bátrabban felvállalják az érintettek, „baráti körben biztosan”. Van, azonban amiben nem történt változás. Szülök elé állni és nyíltan bevallani, a normálistól eltérőnek minősített vonzalmat … ezt nem könnyítette meg az általános társadalmi liberalizálódás sem.

Van, aki úgy érzi, nem felel meg a tőle elvárt társadalmi szerepnek, fél, hogy csalódást okoz, elveszíti szülei szeretetét, bizalmát, megbecsülését. Ebből kifolyólag gyakran titkolják, tagadják hovatartozásukat, előfordul, hogy ellenkező nemű partnert mutatnak be a szülőknek, hogy fel ne ébresszék azok gyanúját. Ilyen esetben fordulhatnak meleg szervezetekhez, hívhatnak meleg telefonszolgálatokat, akikkel megbeszélhetik azt, amivel otthon nem mernek előhozakodni, vagy azt, hogyan hozzák családjuk tudtára titkukat. Sok esetben az is segít, ha csak hallgatóságra talál, aki bizonytalan, zaklatott.

Lesz-e boldogító igen?!

Nagy jogegyenlőségi sikernek tekinthető a 2009. július elsejétől életbe lépő bejegyzett élettársi kapcsolat. E szerint azonos neműek hivatalosan is vállalhatják együttélésüket, egymás törvényes társai, így például örökölhetnek. Az siker azonban nem maradéktalan. Az eredeti cél ugyanis az azonos neműek között kötött házasság engedélyezése volt. Steigler Sándor úgy fogalmazott „nem a házasság intézményét nyitotta meg az állam, hanem létrehozott egy külön intézményt, az Alkotmány Bíróság döntésének megfelelően.” Ezzel nyitva maradta olyan problémák, mint az örökbefogadás és a névviselés kérdésre.

Szabadság, EGYENLŐSÉG, testvériség

Az LMBT személyek helyzetének és szerepének meg kell egyeznie heteroszexuális társaik megítélésével. Olyan felelős gondolkodás felé kell irányítani a közvéleményt, mely mentes a külsőségekből eredő negatív megkülönböztetéstől. Nem vet ki magából senkit a társadalom, mert nem a szőkéket, hanem a barnákat szereti, tehát nem eshet más megítélés alá két különböző szexuális beállítottságú ember sem.
Az, hogy okos dolog lenne e gyermeket vállalni azonos nemű pároknak, sok kérdést felvet, de emberi mivoltuk nem szenvedhet csorbát szexualitásuk miatt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását