2024. április 28. - Valéria

Sólyom László a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

A Duna-Dráva Nemzeti park számomra különösen kedves, hiszen pécsiként a Mecseket jól ismerem - mondta Sólyom László köztársasági elnök szerdán Drávaszentesen, ahol megtekintette a Duna-Dráva Nemzeti Parkot.
2008. június 4. szerda 12:33 - Hírextra
Elmondta, hogy 1985-ben ebben a térségben, a Szársomlyó-hegyen kezdte bontogatni szárnyait a magyar zöldmozgalom.

Sólyom László kiemelte: ahogy végighaladt Belső-Somogyban, szomorúan látta a sok "műerdőt". A mostani túra középpontjában éppen ezért áll a villamosenergia-termelés és energiagazdálkodás, valamint a megújuló energiatermelés "félresikerült" volta - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly a Kopácsi-réten összehozta egy találkozóra a szerb és a horvát államfőt.

"Bármilyen kilátástalannak tűnik is sokszor a természetvédelem helyzete, ne adják fel" - intézte szavait az államfő a nemzeti park dolgozóihoz.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti park igazgatója elmondta: a parkhoz 20 természetvédelmi terület és négy tájvédelmi körzet: a Boronka melléki, a Zselici, a Kelet-Mecsek, valamint a Dél-Mezőföld tartozik.

Az igazgató érdekességként megemlítette, hogy Gemencen található Európa legsűrűbb fekete gólya populációja.

Problémaként felvetette, hogy a nemzeti parki területek vagyonkezelői joga csak részben van a park kezében, sok hektárt erdészeti részvénytársaságok kezelnek.

A jövő a határokon átnyúló közös nemzeti park Szerbiával és Horvátországgal közösen - mondta a park igazgatója.

Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért Mozgalom vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy bár kérték, mégsem született még döntés arról, hogy a Zengőt a nemzeti park kezelésébe adják.

Az államfő a nap folyamán ormánsági és zselici polgármesterekkel, valamint a Dráva menti horvát önkormányzatok elnökeivel találkozik.

A nemzeti park illetékességi területéhez tartozó Ormánságban jelentős számban cigány lakosok, a Dráva mentén horvátok, a Tolna megyei Kakasdon pedig bukovinai székelyek élnek.

A köztársasági elnök Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannal együtt késő délután Pécsett részt vesz a "Térségi cigány programok és perspektívák" elnevezésű fórumon. Pécsett működik az ország egyetlen, kimondottan cigány tanulók számára létrehozott gimnáziuma, a Gandhi Közalapítványi Gimnázium.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását