2024. április 26. - Ervin

Operahuszárok

A Magyar Önvédelmi Szövetség körlevélben adott tájékoztatást, hogy a Szabadság téri rendezvényük végén az Operaházhoz vonulnának, ahol Gyurcsány tart ünnepi megemlékezést.
2007. október 20. szombat 06:41 - Hírextra
Az Operaház környékének hétfői lezárásával kapcsolatos elképzeléseken egyelőre nem változtat, hogy állítólag demonstráció készül a díszelőadás idején az Andrássy út lezárt szakaszán. Az elektronikus körlevélben szétküldött információkat azonban figyelembe veszik - mondta Kardos Imre, a Köztársasági Őrezred helyettes vezetője a Független Hírügynökségnek.

A rendőrségnek és a Köztársasági Őrezrednek eddig is voltak információi arról, hogy egyes csoportok rendzavarásra készülnek október 23-án és az ezt megelőző napokban a megemlékezések, rendezvények helyszínein. A Magyar Önvédelmi Szövetség körlevélben adott tájékoztatást arról, hogy hétfői, Szabadság téri rendezvényük végén az Operaházhoz vonulnának, ahol Gyurcsány Ferenc kormányfő tart ünnepi megemlékezést. A rendezvényen a meghívott vendégeken kívül több közjogi méltóság is jelen lesz. A közlemény arra is kitér, ha a demonstrációra nem lesz engedély, akkor egyesével menjenek a résztvevők az Andrássy útra.

Kardos Imre, a Köztársasági Őrezred helyettes vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az elkordonozott területre nem mehet be demonstrációs céllal senki. Ha bárki erőszakkal akarja áttörni a kordont, akkor a rendőrök intézkedni fognak. Egyelőre azonban az eredeti zárási terv marad életben, vagyis a rendőrök rugalmasan kezelik a zárással kapcsolatos intézkedéseket. Mint a parancsnokhelyettes korábban elmondta, a rendőrök mindenkit beengednek, aki haza, vagy akár valamelyik, a zárt területen lévő szórakozóhelyre menne. Azokat nem engedik be, akiknél felmerül a gyanú, hogy demonstrálni akarnak, vagy rendzavarásra készülnek.

BRFK közölte, hogy nincs szó túlbiztosításról az Operaháznál

Nincs szó túlbiztosításról, a nemzetközi gyakorlatban is van példa arra, hogy néhány órára nemcsak az autósok, de a gyalogosok elől is lezárnak egy-egy útszakaszt - mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az október 22-ei, Operaház környéki korlátozásokról szólva a távirati irodának pénteken.

Elmondta: nem lesznek a tavalyi rendezvénynél lényegesen szigorúbb biztonsági intézkedések, de lesz útzár és forgalomkorlátozás is. A kerület lakosságát korábban már tájékoztatták, hogy milyen korlátozások várhatók október 21-én és 22-én. A nemzeti ünnephez kapcsolódó hagyományos ünnepi gálát október 22-én rendezik meg az Operaházban; a rendezvényen részt vesz és beszédet mond Gyurcsány Ferenc kormányfő.

Tafferner Éva elmondta: október 21-én 20 órától 22-én 24 óráig tilos megállni az Andrássy út mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky út és a Nagymező utca között, valamint az Operaház környéki utcákban, mindkét oldalon.

Útlezárások

Útlezárásokra is sor kerül: október 22-én 17 órától október 22-én 23 óra 30 percig lezárják az Andrássy utat az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között, a Révay utcát, a Lázár utcát, a Dalszínház utcát, a Hajós utca Lázár utca és a Paulay Ede utca közötti szakaszát, a Székely Mihály utcát az Andrássy út és a Paulay Ede utca között, valamint a Káldy Gyula utcát az Andrássy út és a Paulay Ede utca között.

Az operaházi rendezvény időtartama alatt a gyalogosforgalom elől is lezárják az Andrássy utat a Nagymező utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között - mondta. Hangsúlyozta: az Andrássy úton lakók természetesen a lezárás ideje alatt is hazamehetnek. A rendőrök mindenkit beengednek, aki haza, vagy akár valamelyik, a zárt területen lévő szórakozóhelyre menne. Azokat nem engedik be, akiknél felmerül a gyanú, hogy demonstrálni akarnak, vagy rendzavarásra készülnek - mondta. Megjegyezte: a rendőrség rugalmasan fogja kezelni a helyzeteket, és igyekeznek a biztosítást úgy végrehajtani, hogy az a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozza az állampolgároknak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását