2024. április 25. - Márk

Megvan a malária ellenszere!?

Sikerült kiütni és hatástalanítani a maláriát okozó parazitának azt a génjét, amely a szúnyogokban való szaporodását segíti - jelentették be kedden dán és amerikai kutatók.
2008. június 4. szerda 15:38 - Hírextra
Ez a gén teszi lehetővé a parazita számára, hogy zigótává (ookinéta) fejlődjön, amely aztán ivartalan módon osztódik, szaporodik, újabb fertőző parazitákat hozva létre ezáltal - olvasható az amerikai Proceedings of the National Academy of Sciences című kiadványban megjelent tanulmányban.

Dan Klaerke, a Koppenhágai Egyetem munkatársa csoportjával olyan malária-parazitát vizsgált, amely egereket fertőz meg, de nagyon hasonlít az embereket megcélzó fajokhoz.

A malária évente 300-500 millió embert fertőz meg, főként Afrikában, közülük 3 millió hal meg minden évben. A betegség elleni küzdelem nehézségét az adja, hogy a hordozó szúnyogon belül az egysejtű parazita életciklusa igen összetett, így könnyen kitér a gyógyszerek elől. Néhány szerrel szemben már ellenállást fejlesztett ki, hatásos oltóanyag pedig még nincs.

Az elmúlt héten mutatták be brit kutatók, miként sikerül a parazitáknak maximálniuk a hím és nőstény utódok számának variálásával a megfertőzhető célpontok számát is.

Nirbay Kumar, a Johns Hopkins Egyetem kutatója és csoportja az Egyesült Államokban a paraziták úgynevezett nátriumcsatornáinak működését vizsgálta. Az ehhez hasonló ioncsatornák az élőlények "beléptető kapui". A csoport két új csatornát fedezett fel a parazitákban és megállapították funkciójukat is. A gyakorlati előny, hogy a nátriumcsatornák blokkolása érzékenyebbé teheti a parazitákat a gyógyszerekre - mondta Klaerke.

A paraziták szaporodásának megakadályozása egyúttal a fertőzés továbbadását is meggátolja.

Időközben végéhez ért a figyelemfelkeltő kampány, amelynek során a Zambézi folyó 3000 kilométeres hosszán utazott végig egy expedíció, hogy ismertesse a maláriával kapcsolatos tudnivalókat. A WHO, az UNICEF, a Világbank, és az ENSZ fejlesztési programja által támogatott és szervezett kampány célja előmozdítani, hogy 2010-re felére csökkenjen a maláriás halálesetek száma.

Az expedíció április 3-án indult Zambiából és május 31-én Mozambikban ért véget. A csoport tagjai elmondták, hogy a folyó mentén élő falusiak többségének távolra kell utaznia orvosi ellátásért, és a regionális összefogás hiánya is akadályozza a malária megelőzését. "A szúnyogok nem pecsételtetnek az útlevelükbe, amikor az országhatárra érnek" - mondta Herve Verhoosel, az expedíció igazgatója. A csoport Zambián kívül Angolán, Namíbián, Botswanán és Zimbabwén is áthajózott.

A folyó mellett lakó embereknek az expedíció tagjai rovarölővel átitatott moszkítóhálókat osztottak, a velük utazó orvosok pedig a jelenleg elérhető leghatékonyabb szereket, az artemisinin-alapú kombinált terápiában használható gyógyszereket adták, melyeket csupán három napig kell szedni. "Az itt élő emberek ismerik a maláriát, tudják, mit kellene tenniük. Egyszerűen csak hiányoznak az ehhez szükséges eszközeik" - mondta Helge Bendl, az expedíció vezetője a keddi tájékoztatón.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását