2024. május 7. - Gizella

Parlament percről percre - június 3.

Emlékezéssel indult a parlament mai napja. Először Semjén Zsolt (KDNP) beszélt a 60 évvel ezelőtti pócspetri ügyről, majd Csáky András (MDF) Trianonról. Ezután Rózsa Endre (MSZP) a Pedagógus nap történetét elevenítette fel. A felszólalásokra Arató Gergely
2008. június 3. kedd 09:08 - Hírextra

12.20

VASÚT A HÁZBAN

A vasúti közlekedésről szóló 2005-ös törvény módosításával folytatódott a munka. A vonat nemcsak halad, de gyomosodik is. A működtetésnél ezt is figyelni kell. Gazda László (MSZP) az unióval példálózott a környezetkímélő vasúti közlekedés kezelése ügyében. Ha sokat zakatol egy mozdonyvezető, és fáradtan áll az élre, akkor komoly bajok lehetnek. Ezt is igyekszik kiszűrni a mostani tervezet. Emellett még egy csomó mindennel is foglalkozik. Az ellenzéknek persze akadtak kifogásolni valói. Így a hangulat nem változott.

11.41

ÍGY ÜVÖLTÜNK MI

Babák Mihály (Fidesz) után Göndör István (MSZP) is egyre magasabb hangerővel magyarázta pártja igazát. Egymásra mutogatással, és a másik hibáinak sorolásával igyekezték egymást lejáratni.

11.12

VITA VAGY EGYETÉRTÉS

Herényi Károly (MDF) szerint a mai vita igazából nem is vita, mert alakul az egyetértés. Ezirányba kellene menni. Babák Mihály (Fidesz) szerint jó lenne a hetedik évben már kormányozni, és nem a múltba révedni. A településeket el kellene látni úgy, hogy azok nyugodtan tudjanak dolgozni.

A kormányoldal a teljes elfogadást, a másik oldal a teljes elutasítást prolongálta. A vita a politika mocsarába süllyedt, így a lényeg felett elsikkadtak a képviselők.

9.55

ÚJABB HIVATAL?

Wiener György (MSZP) nyitotta meg a Törvényhozási Költségvetési Hivatalról szóló vitát. Nem mindegy, hogy mit szavaznak meg, mert egy teljesen új szervezetről lesz szó, ami megkereülhetetlen lesz a mindenkori költségvetések elkészítésekor. A képviselő - előrelátóan - szakmai szempontokat venne figyelembe a vezetők kinevezésekor. Ne a paritás legyen a mérvadó - mondta.

Herényi Károly (MDF) szerint szükség lenne egy ilyen hivatalra, bár nem biztos, ha ez a mindenkori kormányok kezébe kerül, akkor komoly kihatása lesz a gazdaságra. Ők inkább a függetlenséget szeretnék előtérbe tolni.

A vitába bekapcsolták az önkormányzati törvény módosítását is.

Kovács Zoltán (Fidesz) szerint nem támogatják az önkormányzati törvény módosítását, mivel rossznak, és betarthatatlannak tartják.

 Hargitai János (KDNP) is a teljes elutasítás mellett volt, mert a javaslat jelenlegi formája számukra teljesen elfogadhatatlan.

Tállai András (Fidesz) szerint nem az ellenzék akadályozza a kormányt a jó munka végzésében. Kovács Zoltán szerint a kormány az önkorlátozást kezdje saját magán, és ne az önkormányzaton.

Wiener György (MSZP) Tállai reagálására elmondta, hogy a kormány nem akarja a rendszert megváltoztatni.

9.10

NAPIREND ELŐTT

Arató Gergely kiemelten fontosnak tartotta, hogy a koncepciós perbe csúcsosodott Pócspetri ügyet soha ne feljetse el a magyar öntudat. Ami ott történt, az nem fordulhat elő újra. Trianon nemcsak az országnak, de európának is komoly bajt okozott - folytatta. A Pedagógusnap öröm a kormánynak, öröm a tanároknak is, mert lehetőség van ilyenkor azt a hatalmas munkát elismerni, amelyet egy éven keresztül végeznek. Arató szerint a mögöttünk hagyott tanévben - hosszú idő után először - elkezdett rendeződni az oktatáspolitika kesze-kuszasága.

Gusztos Péter (SZDSZ) SS egyenruhában parádézó tanárokról, a gázkamrák létét meghazudtoló oktatókról beszélt, akik nyilvánosan felvállalják véleményüket, mégis dolgozhatnak, oktathatnak önkormányzati fenntartású intézményekben.

Arató államtikár szerint az illetékes önkormányzatok felelőssége, hogy kit hová helyeznek. Sajnos nincsenek olyan egyértelmű jogszabályok, amelyek a gyűlöletbeszéd kérdését megnyugtatóan rendezte. Ezen dolgozni fog a minisztérium, mert az ehhez hasonló megnyilvánulások mindenki számára negatív hatással vannak.

Turi-Kovács Béla (Fidesz) a MAGOSZ vezér, Jakab István nyomdokain haladva a magyar anyaföld kiárusításáért aggódott. Nem engedhetik, hogy ősi jogaikat elveszítve földnélkülivé váljanak meberek. A képviselő szerint ehhez az MSZP is partner lehet.

Arató Gergely jelentkezett válaszra, de csak annyit jelzett, hogy az FVM államtitkára, Gőgös Zoltán írásban fog reagálni az elmondottakra.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását